Riggard,
Er wordt gesproken over "in" of "uit" ketose omdat je lever deze in grote mate, of (bijna) niet kan aanmaken.
Wanneer je koolhydraten eet zal je lichaam vrijwel geen ketonen aanmaken, dan zijn ze niet nodig. Alleen wanneer koolhydraten ontbreken (of zeer weinig, zoals 30 tot 50 gram) worden ketonen wel nodig. De meeste onderdelen van je lichaam kunnen draaien op de energie die uit vetten gehaald wordt. Je hersenen en nog wat kleine dingen kunnen dat alleen niet en daarvoor gaat je lichaam ketonen aanmaken, daar kunnen ze wel op draaien.
Er zijn sticks te koop die aangeven of je "in ketose" bent. Daar plas je overheen en die verkleuren dan. Dat kan doordat je het teveel aan ketonen uitplast, die worden gewoon afgevoerd. Dat is dus een voordeel ten opzichten van cutten met koolhydraten. Wanneer je met koolhydraten cut en je zou teveel eten, dan wordt dit weer in vet omgezet. Wanneer je in ketose bent is dat zeer lastig omdat je het overtollige gewoon weer uitplast.
Maar ketose is dus geen noodzaak voor het afvallen. Het is alleen een indicatie dat je: 1) weinig koolhydraten binnen krijgt, 2) je insuline laag is 3) je lichaam vet gebruikt voor energie (uit eten of lichaamsvet). Het is dus een handige indicator.
Het eigenlijke proces waar het natuurlijk om gaat is dat je lichaam vet gaat zien als voornaamste energiebron. Maar als ik jou posts lees doe je dat ook al grotendeels.
Ik kan wel enkele redenen verzinnen waarom dit dieet toch zo is opgezet:
- Het is een handige indicator, je weet zeker dat je goed zit
- Je haalt het maximale uit je vetverbranding (als je bijv. 100 gram koolhydraten eet zul je toch insuline pieken hebben, je verbrand dus niet constant vet)
- Koolhydraten stillen de honger niet zo goed als vet/ veel mensen hebben door koolhydraten alleen maar méér zin in koolhydraten
Je mag trouwens wel gewoon volop groenten eten met een keto dieet hoor. Die bevatten maar enkele koolhydraten en het meeste is vezel (die tel je niet mee in je koolhydraat totaal). Dat gebrek aan vitaminen waarover gesproken wordt heeft vooral betrekking op de eerste weken. Dan is je lichaam aan het wennen aan vet als energiebron (kan zo'n 3 weken duren) en dan haalt het niet het maximale uit je voeding. Daarom wordt dan geadviseerd vitamines te nemen om dat op te vangen. Maar daarna is het in principe niet nodig als je voldoende groentes etc. eet (Fruit is wel tricky, maar kan bij refeed).
Ik las in een andere post van jou dat jij niet razendsnel hoeft te cutten, maar gewoon massa wil aanzetten en rustig aan vet wil kwijtraken. Keto is denk ik wel meer voor als je puur aan het cutten bent en niet zozeer voor de half half (niet dat je geen spier kan aanzetten). Maar in jouw situatie is jouw dieet wel het beste denk ik.
Nou een vraag voor jou. Hoe kan je spelen met je insuline? Daar zat ik zelf al over na te denken om uit te proberen na m'n keto dieet. Een dieet gebaseerd op de insuline waardes. Maar wanneer heb je hoge en wanneer lage insuline waardes nodig? Net voor of na het trainen? Weet je daar iets over?
klopt, zo ver kon ik het ook volgen, ketonen als er geen alternatieve bronnen zijn. wat ik nergens kon terugvinden is dat wanneer je bepaalde perioden wat meer eet je meteen uit ketosis komt.
wat ik tot nog toe heb gelezen lijkt vooral te zeggen dat je niet "in" of "uit" ketosis kunt raken maar dat het meer een "vloeiend" proces is, waar je lichaam in eerste instantie even aan moet wennen. (wat dan natuurlijk beter gaat met zo min mogelijk carbs, maar dat is niet per se noodzaak)
dat uitplassen van ketonen klinkt inderdaad aantrekkelijk, graag zou ik eens willen zien waar dat op gebaseerd is. ik denk niet dat je lichaam veel meer ketonen aan zal maken dan dat je hersens nodig hebben. (en het lijkt me dat de hersens een vrij constante hoeveelheid nodig hebben) dit is gewoon een theorie van mij. daarom zou ik er graag eens wat meer over lezen
maar als ik zo alles voor mezelf op een rijtje zet is ketosis gewoon een infrerieure manier om je hersens van voeding te voorzien. omdat je hersens normaal gesproken met kh's moeten worden gevoed. de rest van je lichaam kan dan wel gewoon op vet werken.
klopt, ik haal ong 50 a 60% van m'n kcals uit vetten.
bij die 100gr carbs zal m'n insuline inderdaad wel wat hoger liggen, maar ik haal m'n carbs voornamelijk uit m'n kwark, fruit en noten en dat zijn heeele trage energiebronnen. dus ik denk dat het wat dat betreft meevalt.
het langzame cutten duidt vooral op mijn calorieinname. bij een lagere calorische inname zonder af en toe een "bulkweek" tussendoor zal het sneller gaan, maar dan lever je spiermassa in. ik denk ook dat de methode die ik hanteer te prefereren is boven ketosis, vooral vanwege spierbehoud.
zelf hou ik m'n pieken na m'n training en in de morgen (niet altijd 's morgens), dan is je spiermassa het meest gevoelig voor insuline en kan je dus lichaam ook veel energie gebruiken/opslaan zonder dat het meteen in vetwinst resulteert. 's weekends doe ik dan vaak ook nog een refeed, met wat junkfood ertussendoor
pizza enzo.
wanneer je voornamelijk vetten neemt is je glycogeen zowieso nooit vol en ben je altijd insulinegevoeliger. daarom maakt het imo niet eens zo heel veel uit wanneer je je carbs pakt, de kans dat het omgezet wordt in vet valt meestal reuze mee. ik kies alleen wel voor wat tragere carbs, omdat je vanwege je insulinegevoeligheid ook minder insuline nodig hebt.