Ja dat maakt uit. Maar 1 goed koksmes van 20 cm kan je praktisch alles mee doen thuis. Samen met een goede aanzetstaal. Japanse messen mag je alleen aanzetten met een keramisch aanzetstaal.
Ik ben niet bekend met gyoto's.
Als je een goed mes wilt zou ik deze aanraden (heb em zelf ook).
Kai Shun Damast Koksmes DM-0706
www.meesterslijpers.nl
Prima instapmodel qua Japanse messen (niet goedkoop). Keramische aanzetstaal erbij en je hebt geen andere messen meer nodig. Je moet er wel netjes mee omgaan.
Wil je iets robuusters (en goedkoper), dan raadt ik deze aan:
Wusthof Ikon Classic Koksmes. Het allerbeste Europese koksmes. De maat is perfect en je snijdt er top mee. Gratis gegraveerd met je naam of leuke tekst.
www.meesterslijpers.nl
Deze gebruik ik al een jaar of 10 voor op werk. Top mes, robuust, zeer scherp, makkelijker aan te zetten dan Japanse messen en breekt/chipped ook minder snel. Het lemmet is dikker (en het mes dus ook zwaarder). Kheb deze al meerdere keren laten vallen, ik slap er me knoflook mee, heb er een bos aan ananas en pompoen mee gehakt, ding is nog steeds heel. En vlijmcherp. Wel regelmatig aanzetten en af en toe professioneel laten slijpen.
En €100 goedkoper dan de Japanse.
Beide messen liggen trouwens zeer goed in de hand en zijn goed gebalanceerd.