Heb een tijdje terug biefstuk gehaald, smaak was prima maar t was ontzettend taai. 2 anderen hadden dezelfde ervaring.
Ter vergelijking een biefstuk van de sligro (toen 14.70 in de aanbieding nu 16.80 weer in de aanbieding) in de vriezer gelegd en vervolgens beide bereid zoals een biefstuk bereid moest worden. Iedereen vond die van de sligro een stuk malser en de muscle meat biefstuk taai.
De taaiheid kan redelijk opgelost worden door t biefstukje te lijf te gaan met iets hards maar geweldig wordt het niet.
Prijs kwaliteit is uiteindelijk wel ok te noemen. Gezien t feit dat anderen er wel positief over zijn kan ik niet uitsluiten dat ik gewoon pech had en net de verkeerde batch had. Voorlopig heb ik nog een vriezer vol sligro biefstuk maar wanneer die leeg is voordat er een nieuwe aanbieding geweest is zal ik zeer zeker een nieuwe bestelling overwegen.
Verder was er niets op aan te merken, service was prima, alles netjes en heel aangekomen. Kippenblokjes niet geprobeerd omdat ik nogal verzot ben op mijn kipkruiden
Nu nog rauwe kip en varkenshaas toevoegen aan het assortiment.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de bief nog niet geprobeerd heb. Kan er zelf niet over oordelen.
Wat ik wel weet van normale biefstuk is het volgende (eigen ervaring):
- Ontdooi de bief en zorg er voor dat het hele biefstuk op kamer temperatuur is (dus eerst ontdooien en dan zeker 30 minuten uit de koelkast laten voordat je het gaat bakken). Dit is bijna het allerbelangrijkste van goede biefstuk maken!;
- Zorg dat je pan kokend heet is, de stoom moet er van af komen. Beste is dat je een combinatie van olie (dit kan heter worden) en bakboter gebruikt. Laat eerst de pan dus ****ing heet worden op brandend vuur, voeg dan de olie toe en laat die ook goed heet worden. Voeg als laatst de bakboter toe. Deze zal snel bruin worden. Zodra de bakboter bruin is doe je de biefstuk in de pan;
- zorg dat de biefstuk goed gepeperd is, zout kan je beter pas toevoegen als de biefstuk al goed dicht geschroeid is. Zout droogt uit en als je dus zout of je ongebakken biefstuk doet kan het sneller droog worden (dit kan ook broscience zijn);
- bak dan ca. 1 minuut aan allebei de kanten voor 1 cm dik bief, 2 minuten voor 2cm dik, en 3 minuten voor 3 cm dik (meeste bief is ca. 2 cm dik dus hanteer ongeveer 2 minuten per kant);
- zorg dat je ondertussen de oven hebt voorverwarmd op ca. 75 graden;
- als de biefstuk aan allebei de kanten goed dicht geschroeid is haal je het uit de pan. Zorg dan dat je aluminium folie klaar hebt liggen. Pak de biefstuk (als je 2 stuks hebt doe je de gezamenlijk in de folie) en leg die in de folie. Giet hierbij ook de olie/boter uit je pan voor de smaak. Wikkel de folie met daarin de biefstuk dicht;
- plaatst de ingewikkelde biefstuk in de folie in de oven;
- laat het nog ongeveer 5-10 minuten in de oven op 75 graden in de oven liggen (afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van je bief);
- laat de biefstuk nog even kleine 5 minuutjes rusten voor je het gaat eten. Dit kan je dus doen door het in de folie te laten zitten uit de over voordat je het gaat eten;
- als je de bief extra lekker wil maken kan je het beste zorgen dat de borden waarop je ze serveert ook warm zijn. Wat ik zelf doe is ze even op de verwarming zetten of nog beter door ze ook even in de over te zetten. Als je lekkere biefstuk serveert op een koud bord zal het snel afkoelen en ook taaier worden. Beter zorg je dus dat je de bief op borden legt die ook warm zijn.
Het is even testen hoe het gaat met biefstuk. De eerste stuks bief die je maakt zullen waarschijnlijk een beetje taai worden. Maar dit is iig een door mij uitgebreid geteste manier van biefstuk maken die echt super lekker is en garant staat voor heerlijk malse bief.
Als je nu echt dikke biefstuk hebt (3 cm of meer) kan je het ook eerst ff dicht schroeien voor 1 minuut aan allebei de kanten en dan de biefstuk uit de pan halen. Dan kan je met een scherp mes de biefstuk door midden snijden (in de lengte dus) zodat je 2 stuks bief hebt van ca. 1,5 a 2 cm en deze nog even door schroeien. Voor de rest hetzelfde als hier boven.
Echt dikke biefstuk mals maken is erg moeilijk. Probeer het bovenstaande eens (bij wat voor biefstuk je ook hebt) en test wat. Dan krijg je heerlijke bief. Hoe duur en goed je biefstuk ook is, als je hem niet goed klaar maakt is het gewoon niet te vreten (taaie schoenzool). Bovenstaande methode werkt super.
Smakelijk.
---------- Post toegevoegd 23 July 2013 om 01:38 ----------
Nog een manier om je biefstuk te testen op hoe door gebakken hij is:
http://www.youtube.com/watch?v=O8YQX-QgbXc