Vlaai is [Link niet meer beschikbaar], dat vooral geassocieerd wordt met de [Link niet meer beschikbaar] en [Link niet meer beschikbaar]. Hoewel de vlaai als typisch Limburgs wordt gezien, is het in feite een vorm van gebak dat nauw verwant is aan soortgelijk gebak wat overal in Zuid-Nederland en Vlaanderen traditioneel aanwezig is.
Vlaai bestaat uit een bodem van deeg (meestal met een diameter van 27 tot 30 centimeter), die plat is, met opstaande randen. De vlaai wordt vervolgens gevuld met vruchten, zoals [Link niet meer beschikbaar], [Link niet meer beschikbaar], [Link niet meer beschikbaar], [Link niet meer beschikbaar], [Link niet meer beschikbaar]-linzen of [Link niet meer beschikbaar]. Oorspronkelijk wordt er geen [Link niet meer beschikbaar] gebruikt, ook al komt dit tegenwoordig toch vaak voor.
Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van de meeste taarten, waarvan de bodem van een ander soort deeg is gemaakt. Het vlaaideeg is een stuk luchtiger en lijkt op brooddeeg. De buitenkant wordt vaak versierd met slagroom, [Link niet meer beschikbaar]- of [Link niet meer beschikbaar] of platte stukjes chocolade.
Een
taart is een [Link niet meer beschikbaar] dat in veel landen voornamelijk wordt gegeten tijdens feestelijkheden, bijvoorbeeld bij het vieren van een [Link niet meer beschikbaar]. Een specifieke taart is de [Link niet meer beschikbaar], gegeten bij een [Link niet meer beschikbaar]. In veel landen wordt taart ook als [Link niet meer beschikbaar] geserveerd.
[verbergen]
Enkele kenmerken van een taart zijn:
- Het gebak is [Link niet meer beschikbaar].
- De vorm is meestal rond en plat van boven.
- De buitenkant is vaak voorzien van sierlijke, kleurige ornamenten zoals gekleurde (siroop)lijnen, [Link niet meer beschikbaar]- of [Link niet meer beschikbaar] of platte stukjes chocolade.
- In het geval van een verjaardag is het wereldwijd gebruikelijk om een aantal [Link niet meer beschikbaar], al naargelang de bereikte leeftijd, in de taart te steken. Deze kaarsjes zijn zeer kort en dun, en dienen te worden uitgeblazen. Volgens bijgeloof haalt men het volgende jaar als alle kaarsjes worden uitgeblazen.
Het plaatsen van kaarsjes op de [Link niet meer beschikbaar] die in één keer moeten worden uitgeblazen is een [Link niet meer beschikbaar]. Het is afgeleid van de Griekse traditie ter ere van de godin [Link niet meer beschikbaar]
[1]. Voor haar werden speciale taarten gebakken in de vorm van de maan. Deze werden geplaatst op het altaar in de aan haar gewijde tempel. Als de kaarsen in één keer werden uitgeblazen, zou Artemis goed gestemd worden.
Wordt de taart bij een speciale gelegenheid (verjaardag, bruiloft, [Link niet meer beschikbaar]) gegeten, dan wordt er vaak een toepasselijke tekst op aangebracht door middel van [Link niet meer beschikbaar], [Link niet meer beschikbaar] of chocolade. Tegenwoordig kan er een (eetbare) foto op aangebracht worden
Das het verschil
