XXL Nutrition

Slechte en Goede voeding - hoe onderscheid ik ze?

Bezoekers in dit topic

Bodybuilding is een sport waarbij drie belangrijke elementen samen komen, namelijk trainen, eten, en rusten. Als één van die elementen niet in orde is, zal je nooit het maximum resultaat kunnen halen uit de andere twee elementen. Zijn er twee of drie elementen niet in orde, dan is de kans zeer groot dat je alles voor niks doet! Dit topic is bedoelt om de beginnende - en misschien ook wel de gevorderde - bodybuilder op de goeie weg te helpen naar zijn keuze in voeding en het maken van een goed voedingsschema. Na het lezen van deze post zal je dan ook in staat zijn om geheel zelfstandig een goed voedingsschema in elkaar te zetten wat betreft je keuze in voeding.

schijfvanvijf.jpg


Het nut van een goed voedingsschema is je waarschijnlijk al duidelijk geworden in andere topics die je gelezen hebt, of is je misschien verteld door vrienden, kennissen, of mensen uit de sportschool. Verder kan je elders op dit forum uit verschillende sticky's lezen hoe je een schema op bouwt, en hoe je de verhoudingen in koolhydraten, eiwitten, en vetten moet hanteren, en niet te vergeten het uitrekenen van je dagelijkse behoefte aan calorien. Daarom ga ik dat dus niet meer uitleggen in deze post! Weet je nog niet precies hoe je een voedingsschema in elkaar zet, hoe je je dagelijkse caloriebehoefte berekent, of hoe je de verhoudingen in macronutrienten moet hanteren? Dan raad ik je aan om eerst andere sticky's te lezen in het subforum Voeding om daar meer te leren over de opbouw van een schema. In dit topic besteed ik hoofdzakelijk aandacht aan de keuze van je voeding, en de verschillen tussen goede en slechte voeding. Eventuele vragen, opmerkingen, of suggesties kunnen uiteraard hier onder gepost worden, dus liever niet via een PM naar mij, want daar leren anderen ook niet van. Iedereen moet mee kunnen lezen en zijn inbreng kunnen geven, anders zou dit geen discussieforum meer zijn, maar meer één groot E-book met een éénzijdige bron van kennis.

Regelmatig komt het voor dat mensen uitrekenen wat ze nodig hebben aan koolhydraten, eiwitten en vetten, en dat ze die macronutrienten maar op gaan vullen met van alles waar koolhydraten eiwitten en vetten in zit, zonder te kijken of ze wel enige waarde hebben. Het belangrijkste wat je moet weten is dat niet elke koolhydraat gelijk is, niet elk eiwit gelijk is, en datzelfde geldt ook voor de vetten! Net als vele andere dingen in het dagelijks leven heb je hoogwaarde echte merken, en namaak rommel, in je voeding is dit niet veel anders! Met als enig verschil - in je voeding hoeft kwaliteit zeker niet méér te kosten. Hoe je rommel van kwaliteit in je voeding kan onderscheiden ga ik je hieronder uitleggen, ik adviseer je dan ook om niet uit verveling stukjes text over te slaan, want de kans is groot dat je waardevolle informatie mis loopt! Dus neem gewoon de tijd, en lees alles aandachtig door.

Koolhydraten:

Dit is de energie in de voeding, en bestaat uit suikers in verschillende vormen. Wat voor soort suikers het bevat is afhankelijk van de voeding - waar het vandaan komt, en in welke mate het bewerkt word. Zo kan je lactose in melk vinden, fructose in fruit, zetmeel in granen en brood, en maltose of glucose in snoepgoed. Hetgeen deze koolhydraten goed of slecht maken is de mate waarin het bewerkt is, en de structuur van de koolhydraat die uitmaakt hoe snel het vanuit de maag word opgenomen. In principe geldt er voor de koolhydraten een mooie vuistregel: Hoe natuurlijker het product (dus hoe minder bewerkt) hoe gezonder het is. Als je je af vraagt of een product gezond voor je is, kan je dus voor jezelf nagaan of het product aan een struik zou groeien, in een boom zou groeien, of in de grond zou zitten. Hoe meer het product in fabrieken of keukens bewerkt word, hoe meer de koolhydraat kapot gemaakt word en zijn complexe structuur verliest.

Waarom is een koolhydraat die zijn complexe structuur verloren heeft - dus een simpele koolhydraat - slecht voor je? Simpele koolhydraten worden snel opgenomen vanuit de maag omdat het verterings systeem geen enkele moeite heeft met het opnemen van de simpele structuur. Hierdoor word er weinig energie verbruikt om de koolhydraten te verwerken, en zit het ook snel in je bloedbaan. Dit resulteert weer in aanmaak van insuline, hetgeen is bedoelt om de koolhydraten uit je bloed te halen, maar een flinke steen bijdraagt aan het aanzetten van lichaamsvet. Verder geven simpele koolhydraten ook een flinke energieboost omdat het snel in je bloedbaan zit, en als deze energie niet direct gebruikt word, zal het worden omgezet in vet. Dit is dus ook de reden waarom bijvoorbeeld sportdrankjes bomvol met simpele koolhydraten zitten.

De koolhydraten die wél goed voor je zijn, zijn dus de complexe koolhydraten. Deze worden veel langzamer opgenomen vanuit de maag omdat het verterings systeem veel meer moeite heeft met het verwerken van de complexe structuur. Het gevolg hiervan is dan ook dat er geen insulinepiek optreed omdat de aanvoer van koolhydraten in je bloed veel minder en geleidelijker is. Ook verbruikt het lichaam veel meer energie om de complexe koolhydraten te verwerken, en gaat er dus al een gering deel van de energieopbrengst verloren aan de verwerking van de energie. Een mooi voorbeeld hiervan is de komkommer. Deze bevat zulke complexe koolhydraten in geringe mate, dat het lichaam méér energie verbruikt om het te verwerken, als dat de komkommer opleverd, in dit geval praten we over negatieve calorien.

Uitzondering op de regel is hier het fruit. Fruitsuikers (fructose) zijn een product in de meest natuurlijke vorm, maar heeft van zichzelf al een redelijk simpele structuur. Vandaar ook dat de meest snelle energieopwekkers zoals dextrose bestaat uit bewerkte fruitsuikers. Desondanks raad ik toch altijd aan om in elk schema - cutten of bulken - minimaal 2 stukken fruit op te nemen, omdat deze ook een goeie bron zijn voor broodnodige vitamines. Koolhydraten die het slechts voor je zijn, zijn dus geraffineerde suikers (pure fructose, tafelsuiker, dextrose). En de meest gezonde zijn die uit granen en groene groente in de meest onbewerkte vorm. Zuivelproducten bevatten lactose, maar bedenk je dat bijna al het zuivel toch wel wat bewerkt is, dus de lactose ook een redelijk simpele vorm van koolhydraten is.

Eiwitten:

De bouwstenen van het lichaam. Een eiwit is een eiwit, toch? Nee! Waarom niet? Dat ga ik je vertellen: Eiwitten zijn op te splitsen uit aminozuren. Een eiwit bestaat uit 20 L-aminozuren, waarvan er 8 essentieel zijn voor het opbouwen van weefsel. Van deze 8 essentiele aminozuren (ook wel BCAA genoemd - kort voor Branch Chained Amino Acid) zijn er drie die het lichaam niet zelf aan kan maken, en dus uit voeding of supplementen moet komen. Eiwitten uit voeding zijn er in verschillende soorten, zoals wei, dierlijk, plantaardig, ei, en soja, en zijn nooit compleet met alle 20 aminozuren te vinden in één soort voeding.

Om te voorkomen dat het lichaam eiwitten uit spierweefsel af gaat breken om hier de aminozuren uit te winnen de je in je voeding mist, is het noodzaak om zoveel mogelijk te varieeren in je voeding. De meest complete eiwitten zijn te vinden in dierlijk eiwit, zoals kipfilet of kalkoenfilet, opgevolgt door vis, en daarna de zuivelproducten zoals kwark en melk. Het minst compleet zijn de plantaardige eiwitten. Eiwitten uit whey poeder zijn ook redelijk compleet, maar whey verteerd te snel om als hoofdeiwit te gebruiken in je schema. Daarnaast whey valt onder de groep supplementen, en neem ik dan ook niet mee in de keuze naar voeding.

Zoals je hierboven kunt lezen is het dus noodzaak om voldoende te varieeren in je bronnen voor eiwitten als je een voedingsschema op gaat stellen. Het is belangrijk om een zo compleet mogelijk aminozuur-profiel binnen te krijgen om eventuele spierafbraak tegen te gaan. varieer in je schema met bijvoorbeeld kwark, tonijn, noten en kipfilet.

Vetten:

Zoals een motor niet zonder motorolie loopt, loopt een menselijk lichaam niet zonder vetten, het is hierbij uiteraard wel noodzaak om te kiezen voor de juiste vetten die je in je lichaam wilt hebben. Vetten zijn onder te verdelen in 2 grote groepen: de verzadigde vetten (de slechte) en de onverzadigde vetten (de goeie). De verzadigde vetten zijn structureel bijna identiek aan het lichaamsvet, en worden dan ook pijlsnel opgenomen vanuit de maag in een proces waar bijna geen energie aan verloren gaat, dit terwijl één gram vet 9 calorien opleverd, het meeste van alle macronutrienten. Eenmaal in het bloed worden deze vetten netjes op hun plek gezet, namelijk bij de rest van het vet in het lichaam. Uitzondering op de regel is als er geen primaire energiebron aanwezig is (koolhydraten) en het lichaam energie nodig heeft.

Onverzadigde vetten bevatten twee vetzuren die het lichaam niet aan kan maken, maar wel nodig zijn tegen bijvoorbeeld hart en vaatziektes, of de opbouw van cellen. Dit worden de essentiele vetzuren genoemd, oftewel EFA's (Essential Fatty Acids). Dit zijn de Omega 3 en Omega 6 vetzuren, voornamelijk te vinden in vette vis - niet omdat de vis het aanmaakt, maar omdat deze vetzuren van algen afkomen - en in sommige margarines. Deze vetten worden dus door het lichaam afgebroken om te gebruiken in lichaamseigen processen, en zal niet of nauwelijks worden opgeslagen als lichaamsvet. Kijk dus altijd goed op de verpakking van het product of het verzadigde of onverzadigde vetten bevat.

Voorbeelden van voeding met simpele koolhydraten en/of slechte vetten:

Sweets%20Market%20San%20Cristobal.jpg
food_junkfood.jpg


  • Chocolade: Chocola, chocolademelk, chocoladecake, chocopasta.
  • Deegwaren: Koekjes, spritsen, wafels, cake, ontbijtkoek.
  • Witte sauzen: Knoflooksaus, mayonaise, frietsaus, dipsausjes.
  • Zoet broodbeleg: Jam, hagelslag, vruchtenhagel, bastardsuiker, stroop.
  • Frituur: Hamburgers, frikandellen, kroketten, loempia's, bitterballen.
  • Broodbeleg: Kaas (niet alle), leverworst, smeerworst, ham, boterhamworst.
  • Snoepwaren: Alle soorten snoep, zoetjes, drop, zuurtjes.
  • Bakkerswaren: Wit brood, beschuit, taart, vruchtengebak, pasteitjes.
  • Dranken: Cola, sprite, bier, wijn, fanta, energiedranken, siroop.

Hierboven zie je een lijst met voorbeelden van slechte voeding. Dit is voeding die tenminste simpele koolhydraten, verzadigde vetten, of weinig eiwitten bevatten, maar vaak is het zelfs een combinatie daarvan. Deze voeding is redelijk onder te verdelen in groepen, en uit elke groep heb ik een aantal voorbeelden gegeven van slechte voeding. Als je nog een product te binnen schiet waarvan jij denkt dat het slecht voor je is, en hij staat er niet bij, is dat niet gezegt dat het automatisch een goed product is, dit zijn alleen enkele voorbeelden. De slechtse voeding is voeding met een combinatie van veel simpele koolhydraten en verzadigde of transvetten (transvetzuren worden in verband gebracht met hart en vaatziekten, diabetes en kanker) zoals roomijs, chocoladekoekjes of een frikandel met mayo.

Voorbeelden van voeding met complexe koolhydraten en/of goede vetten:

fruit.gif
gezond.jpg


  • Groene groente: Spinazie, andijvie, broccoli, boerenkool, spruiten, sperciebonen.
  • Deegwaren: Donkerbruin brood, volkoren brood, meergranen brood, roggebrood.
  • Vis: Eigenlijk alle onbewerkte soorten vis, dus niet gebakken of gefrituurd.
  • Vlees & Gevogelte: Biefstuk, rundergehakt, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet.
  • Broodbeleg: Alles uit de Vlees & Gevogelte hierboven + pindakaas, slankie, sommige kaassoorten.
  • Andere groente: Komkommer, bloemkool, wortelen, asperges, tomaten.
  • Noten: Walnoten, cashewnoten, pistachenoten, japanse mix.
  • Ontbijtgranen: Bambix, brinta, havermout.
  • Dranken: Bijna alles waar light op staat en geen alcohol in zit, sojamelk, en uiteraard water.

In de tweede lijst die je hierboven ziet heb ik voorbeelden gegeven van goede voeding. Voeding die veelal bestaat uit redelijk complete eiwitten, complexe koolhydraten of onverzadigde vetten, en soms ook een combinatie daarvan. Ook hier geld weer: als er een - in jouw ogen - gezond product niet bij staat, is dat niet automatisch een ongezond product, dit is gewoon een greep uit de collectie van gezonde voeding. Complexe koolhydraten is het meeste te vinden is groene groente, de ontbijtgroep en granen, of producten waar hele granen in zitten. Redelijk complete eiwitten uit producten zoals ik eerder had beschreven, en onverzadigde vetten uit vis en noten. Naast het feit dat deze producten de juiste macronutrienten bevatten, zitten ze ook nog vol met vitamines, mineralen en voedingsvezels - dingen die niet echt onbelangrijk zijn voor een goede gezondheid.

Misschien is het je opgevallen dat ik in de beide lijsten geen zuivelproducten en fruit mee heb genomen: dit is met een reden. Zuivelproducten en fruit bevat namelijk een klein beetje van zowel de goede als de slechte voedingsgroepen, en dit komt voornamelijk door de suikers die er in zitten (lactose en fructose). Hoewel zuivel een goeie bron is voor de eiwitten, en fruit een goeie bron voor vitamines en voedingsvezels bevatten beide groepen helaas redelijk simpele suikers, hierdoor is dus niet goed te bepalen of deze juist goed of slecht voor je zijn. Je zal voor jezelf uit moeten maken als je gaat beginnen aan een voedingsschema hoeveel fruit en zuivel je er in wilt hebben, maar houd wel rekening met de simpele suikers. Vooral in de cut periode is zuivel af te raden, of tenminste terug te brengen naar een minimum van één maaltijd die zuivel bevat. Dit mede omdat zuivel ook de eigenschap heeft om onderhuids vocht vast te houden, waardoor je iets vetter oogt.

Ik wens jullie veel succes met het maken van een goed uitgebalanceerd voedingssschema, en hoop dat jullie veel aan deze post hebben qua informatie over voeding, dan is mijn tijd ook weer nuttig besteed.


PS: Wil je meer te weten komen over goede voeding en voedingsschema's? Lees dan het boek BFFM.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
witte rijst slecht?

Vergeet ook niet dat door het eten van bv witte rijst(slechte KH) je mineralen onttrekt aan je lichaam. Het ontbreken van voedingsstoffen moet door je lichaam worden aangevuld terwijl bij zilvervliesrijst de benodigde mineralen voor verwerking zich in het vliesje bevinden.


hieruit maak ik dan op dat ik geen witte rijst moet eten maar vlies rijst?
 
probeer enkelvoudige koolhydraten(bv; witte rijst,wit brood) te vervangen door complexe koolhydraten(bv;bruin brood,volkoren brood, zilvervliesrijst)
 
ik zie dat ham bij de "slechte" voedselbron staat, waarom eigenlijk???

zit bitterweinig vet in en bevat veel eiwitten
 
Zeer goed.
Alleen melk zou ik er zeker bijzetten omdat je anders nooit aan voldoende calcium kan komen wat ook met de spieropbouw kan helpen.
Nu half volle melk van het merk campina is het beste.
Zij geven hun koeien bepaald eten waardoor er meer gezonde vetten inzit,zelfs omega 3 vetzuren.

ivm het fruit,een mens heeft elke dag wel wat snellere suikers nodig om snel energie aan te vullen na inspanningen of voor inspanningen te leveren,dus enkelvoudige suikers zijn niet altijd slecht.
En zoal je al zei,je hebt elke dag fruit nodig voor vitaminen,maar er zitten ook andere gezondheidbevorderende stoffen in.

En walnoten verdiend ook wel apart vernoemd te worden.
Deze is de enigste noot met voldoende omega 3 vetzuren in.
Weliswaar 1 bepaald omega 3 vetzuur,dat het lichaam zelf kan omzetten naar de andere omega 3 vetzuren,maar in kleine mate dan.
Vis en dus algen blijft de beste bron voor dit vetzuur.
Het is hierin meer compleet zoals proteinen in vlees completer is.

Nu rijst bv is niet alleen goed vanwege complexe koolydraten,maar de vezels hierin zijn ook belangrijk.
Rijstkoeken en maiskoeken zijn makkelijk als snack en zijn geconcentreerder in alle stoffen.
 
Laatst bewerkt:
Rijstkoeken zijn slecht. Hebben een zeer hoge glycemische index.

Basmatirijst is ook goed omdat deze een lage glycemische index heeft. Ik eet zelf elke dag basmatirijst. Van gewone witte rijst val ik een uur later bijna in slaap door de hoge insulinepiek.
Aardappelen zijn even slecht als gewone witte rijst.
 
Rijstkoeken zijn slecht. Hebben een zeer hoge glycemische index.

Basmatirijst is ook goed omdat deze een lage glycemische index heeft. Ik eet zelf elke dag basmatirijst. Van gewone witte rijst val ik een uur later bijna in slaap door de hoge insulinepiek.
Aardappelen zijn even slecht als gewone witte rijst.
Rijstkoeken, witte rijst en aardappelen zijn niet "slecht" hoor :)

Natuurlijk hebben ze wel een hogere GI dan bijvoorbeeld volkoren producten, zilvervliesrijst / basmati rijst / wilde rijst, en groenten. Maar je moet rekening houden met de GI van heel je maaltijd niet die van één onderdeel van je maaltijd.

Witte rijst ga je normaal gezien niet eten zonder een eiwitbron en een portie groenten. Beiden drukken op de GI van de witte rijst waardoor de GI van de maaltijd zakt naar een lager cijfer.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor rijstkoeken of aardappelen. Je eet die dingen gewoonlijk samen met een ander voedingsitem. Daardoor zijn deze producten dus niet "slecht" maar is het de voedingsgewoonte die bepalend is.
 
en daarom is het een slechte voedingsbron??

Dat zeg ik niet, maar als jij graag als een vochtig ballonnetje rond wil wandelen be my guest, ik zeg alleen dat het waarschijnlijk om die reden onder de slechte voedingsbronnen valt. Maar misschien dat iemand me kan verbeteren. Ik eet het zelf ook af en toe wel, tussen m'n tosti :D
 
bami goreng uit pakken van 1 kg, zijn die goed?
 
Rijstkoeken zijn slecht. Hebben een zeer hoge glycemische index.

Basmatirijst is ook goed omdat deze een lage glycemische index heeft. Ik eet zelf elke dag basmatirijst. Van gewone witte rijst val ik een uur later bijna in slaap door de hoge insulinepiek.
Aardappelen zijn even slecht als gewone witte rijst.

Hoe kom je daarbij?
Er zijn ook zilvervkliesrijstkoeken,de glycemische index is maar een beetje hoger.
Maar zoals big t zegt,de glycymische index is niet alles.
Een banaan bv scoort hoog,maar is zeer gezond.

Witte rijst is gewoon rijst zonder het vel aan.
In dat velletje zitten wel veel vezels en vitaminen.

---------- Toegevoegd om 10:33 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 10:30 ----------

Ham is vrij zout als ik me niet heel erg vergis en van zout hou je vocht vast.

Ham is zeker niet ongezond.
Hangt van de producent af of er veel zout op is.
Meeste vleeswaren bevatten dit om het te bewaren.
Alsj e het met water afspoeld is er al een deel weg.
Als ze zeezout gebruiken is het zelfs gezond.
 
Laatst bewerkt:
Als ze zeezout gebruiken is het zelfs gezond.

Waarom is zeezout gezond? Het bestaat net als keukenzout toch gewoon uit voornamelijk natriumchloride?
 
Waarom is zeezout gezond? Het bestaat net als keukenzout toch gewoon uit voornamelijk natriumchloride?

Zeezout bevat ook jodium,dat wij vooral uit vis en zeezout halen.
Jodium is nodig voor een goed werkende schildklier.

Gewoon zout bestaat uit natriumchloride,maar zeezout uit verschillende zouten.
 
Laatst bewerkt:
Zeezout bevat ook jodium,dat wij vooral uit vis en zeezout halen.
Jodium is nodig voor een goed werkende schildklier.

Gewoon zout bestaat uit natriumchloride,maar zeezout uit verschillende zouten.

Aan keukenzout is meestal ook jodium toegevoegd. Zeezout bestaat voor ongeveer driekwart uit het normale natriumcholide. In feite verschillen ze dus in mijn ogen niet veel en maakt het kiezen voor zeezout een zout product het niet opeens gezond (een bord frites met een wortel is ook niet gezond, ook al is de wortel goed voor je). Daarnaast gebruiken bakkers sterk gejodeerd zout in brood waardoor we genoeg jodium binnen krijgen. Ik ben het wel met je eens dat als je de keuze hebt je beter voor zeezout kan gaan.
 
Aan keukenzout is meestal ook jodium toegevoegd. Zeezout bestaat voor ongeveer driekwart uit het normale natriumcholide. In feite verschillen ze dus in mijn ogen niet veel en maakt het kiezen voor zeezout een zout product het niet opeens gezond (een bord frites met een wortel is ook niet gezond, ook al is de wortel goed voor je). Daarnaast gebruiken bakkers sterk gejodeerd zout in brood waardoor we genoeg jodium binnen krijgen. Ik ben het wel met je eens dat als je de keuze hebt je beter voor zeezout kan gaan.

Meeste keukenzout is zonder jodium,maar in winkels is er met jodium beschikbaar.
Dat bakkers het toevoegen klopt.
In principe hebben wij geen extra zout nodig,we kunnen alles zo uit de voeding halen.
 
Bedankt man, er stonden dingen in die ik nog niet wist.

Nu kan ik me voedingsschemanog beter maken :D
 
Bedankt, kan ik eindelijk beginnen met een deftig voedingsschema !
 
eeen fantastisch verhaal, mooi en duidelijk getypt, maar wat is nou beter in ochtend, shake of dierlijke eiwitten...ik neem in ochtend altijd shake whey isolaat, is dat goed of niet..?
Er is natuurlijk slechte voeding met goede eigenschappen, en goede voeding met slechte eigenschappen. Je kan ze allebei in je schema gebruiken als je die goed weet toe te passen, dat doe ik zelf ook.

De bedoeling van mijn verhaal is dat men weet wanneer voeding goed of slecht is, en dat ze zelf kunnen bepalen welke keuzes ze moeten maken. Hoe ze met deze informatie hun voedingsschema opvullen ligt helemaal aan hunzelf, en is afhankelijk van je doel en houding tegenover deze sport.
 
Dit was handig :)
Ik ben zelf vega dus ik probeer wat meer zuivel tedrinken omdat ik geen vlees eet. Nou doe ik wel eens vegatarisch broodbeleg op brood, maar klopt het dat dat ook slechter is voor of je niet?

Mike
 
Back
Naar boven