MuscleMeat

Sticky Wat heeft jouw dag verpest?

  • #146.601
Hier entremetier EN aan de pas is epische multitasking.

Je hebt zo'n 20 dingen op het moment tegelijk lopen terwijl je planned voor de toekomst (de bonnen en gerechten die hangen maar nog niet zijn uitgevraagd). Je hebt dingen in de oven met timer voor zo, dingen in de oven voor daarna, dingen die ff in de oven moeten, dan eruit en dan op het moment er weer in. 7 sauzen, 2 soepen, een wild bouillon, friet, risotto op 3 bereidingen die nog 2 minuten in de pan moeten, een 5 tal puree's, een tiental aan groentes die je a la minuut nog blancheer voor ze mee gaan op de borden. Dat terwijl je een twintagtal bonnen hebt hangen op standby, met meerdere gangen en meerdere gerechten. Sommige gerechten bereid je meteen dingen voor en zet je warm, andere a la minuut.

Ondertussen komen gaat hier vrijwel alles mee tussen 19:00 en 20:30. 100 gasten dus een tafeltje of 25? Bonnen die binnenkomen roep ik uit (nieuwe bon, voor 5x blabla, dan tussen 5x blabla, hoofd 5x blabla, uitzondering geen gluten lactose blabla). Ondertussen roep ik voor de lopende bonnen hoelang iedereen voor hun gerechten of componenten nodig heeft. Ik zet de borden klaar op de pas, maak de borden op wanneer ik hun dingen krijg, terwijl ik ondertussen zelfs nog een shitload aan dingen aan het voorbereiden en maken ben.

Het is next level multitasken. Je zou het eens moeten zien. Het is oprecht een kunst om dit goed en soepeltjes te laten verlopen terwijl je compleet kalm en rustig naar jezelf en je collega's blijft.

Ik kan er uren over lullen wat dat betreft.
Ik stond vandaag aan het fornuis met een oven aan voor broodjes voor mijn kinderen, een steelpannetje voor een gekookt eitje voor mijn dochter, een koekenpan voor een gebakken ei voor mijn zoon, een pan met rijst, een de Buyer koekenpan met runderhaaspuntjes en een wok met gesneden groente alles tegelijk klaar. Maar dat is wel de max wat ik kan overzien, werken in professionele keuken wordt echt onderschat.
 
  • #146.603
Ik stond vandaag aan het fornuis met een oven aan voor broodjes voor mijn kinderen, een steelpannetje voor een gekookt eitje voor mijn dochter, een koekenpan voor een gebakken ei voor mijn zoon, een pan met rijst, een de Buyer koekenpan met runderhaaspuntjes en een wok met gesneden groente alles tegelijk klaar. Maar dat is wel de max wat ik kan overzien, werken in professionele keuken wordt echt onderschat.
Doe dat, maar dan met 20 verschillende gerechten, voor 100 man, meerdere gangen, alles in 90 minuten, terwijl je een keukenteam aanstuurt.
Om een idee te geven ;).

Ik vind het geweldig. Heel intens, maar wanneer alles lekker gaat en in je flow zit, heerlijk.
 
  • #146.604
Wat een kutdag gehad vandaag. Alles ging ruk op werk. Zat er echt niet lekker in. Allerlei shit laten vallen. Vergat steeds shit. Mijn vinger opengehaald door een domme fout toen ik een la opentrok (tijdens de drukte dus meteen kut want weglopen om pleister om te doen). Pannen om laten tiefen. Naar de koeling lopen en vergeten wtf ik ging pakken, keer op keer. Dan teruglopen en weer vergeten. Soep morsen, shit laten aanbranden. Verkeerde garnering bereiden voor gerechten. Dingen vergeten voor te bereiden. Kort houdbare producten onnodig dubbel voorbereiden tijdens de mise en place (shit kheb geen bimi, vervolgens een halve kilo blancheren en er dan achter komen dat er nog een volle bak geblancheerde bimi in de koeling staat 🤦‍♂️ ). En dat bij verschillende producten doen.
Vergeten kaas bij de risotto te doen. Dat tehoren krijgen van de chef. Ja stom, kzal er op letten. En het dan nog een paar keer vergeten.

Helemaal KUT. Khad het gevoel alsof ik dement was.
Het is een wonder dat ik mij niet heb verbrand of erger heb verwond.

Zo, dat moest er ff uit.

A silver lining
Chef en eigenaar van het restaurant waar ik nu veel sta vanmiddag een gesprek mee gehad en ze willen mij definitief hebben voor aankomend jaar.
Vaste kracht (op zzp basis) voor 4 dagen in de week. Met als doel dat de andere zzp'ers er dan uit gaan en ik dus vast sta met de rest van het vaste keukenteam. Hij liet zelfs een beetje doorschemeren dat ie mij vast in loondienst wilt hebben (maar dat gaat niet gebeuren).
Voelt goed die waardering. Al helemaal omdat ik de nieuwste freelancer ben, de anderen werken er al maanden.
Altijd leuk wanneer het goed klikt en er waardering en respect is.
Je moet maar zo denken, er zijn ook mensen die vandaag 10 zetels hebben verloren. Die hebben pas een kutdag.
 
  • #146.605
Doe dat, maar dan met 20 verschillende gerechten, voor 100 man, meerdere gangen, alles in 90 minuten, terwijl je een keukenteam aanstuurt.
Om een idee te geven ;).

Ik vind het geweldig. Heel intens, maar wanneer alles lekker gaat en in je flow zit, heerlijk.
Ja zwaar respect van mijn kant!! Je krijgt goed betaalt maar je bent ook echt een harde werker. Man met passie voor zijn vak.
 
  • #146.606
O.a. daarom lijkt het mij ook wel leuk om een forum meet gevolgd door een diner bij mij thuis te doen voor een mannetje of 10.


Maar als iedereen zo lame afhaakt dan begin ik wel te twijfelen.. kheb geen zin om straks 2 dagen bezig te zijn, mijzelf uit te sloven (met passie, plezier en liefde) om vervolgens allemaal afhakers en no-shows te krijgen en met de kosten opgezadeld te zitten. Dan is het voor mij namelijk klaar hier.

Nog los van de kosten die ik als zzp'er maak door diensten af te zeggen.. vorig kerstdiner met vrienden was ik 3 dagen bezig. 3 dagen 'vrij' genomen van werk daarvoor. 30 uur. Dat is geen klein bier bij €40 per uur. En dat vind ik helemaal niet erg want ik doe het met plezier. Ik maak immers zelf die keuze.
 
Laatst bewerkt:
  • #146.607
Ik stond vandaag aan het fornuis met een oven aan voor broodjes voor mijn kinderen, een steelpannetje voor een gekookt eitje voor mijn dochter, een koekenpan voor een gebakken ei voor mijn zoon, een pan met rijst, een de Buyer koekenpan met runderhaaspuntjes en een wok met gesneden groente alles tegelijk klaar. Maar dat is wel de max wat ik kan overzien, werken in professionele keuken wordt echt onderschat.
Moesten je kinderen betalen?
 
  • #146.611
Ik heb bijna twee jaar vanuit een spoelkeuken toegekeken.
Kheb ook 2 jaar spoel gedaan. Kvond het opzich chill maar ook helemaal kut. Uiteindelijk wel zo de keuken ingerold en daardoor verdien ik nu mijn brood. Een investering voor later hoorde ik wel eens.

Grappig hoe dingen kunnen lopen. Als ik HLO had afgerond had ik mogelijk in hetzelfde schuitje als jij gezeten.

Kmoet toch maar eens die scriptie doen..
 
  • #146.612
Kheb ook 2 jaar spoel gedaan. Kvond het opzich chill maar ook helemaal kut. Uiteindelijk wel zo de keuken ingerold en daardoor verdien ik nu mijn brood. Een investering voor later hoorde ik wel eens.

Grappig hoe dingen kunnen lopen. Als ik HLO had afgerond had ik mogelijk in hetzelfde schuitje als jij gezeten.

Kmoet toch maar eens die scriptie doen..
Een groot productie laboratorium met een grote diversiteit aan apparatuur, analyse methodes en monsters lijkt op bepaalde punten ook wel op een professionele keuken.
 
  • #146.613
Zoontje en ik beginnen allebei ziek te worden :(
Of nja, ik hoop dat ik kan zeggen dat we allebei ziek zijn en het vanaf nu beter zal gaan :o
 
  • #146.614
Het Google-algoritme kwam vandaag met deadlift tips.

 
Terug
Naar boven