Ons eten altijd in bevroren toestand wegen, zoals het geleverd wordt. En 'vers' eten altijd wegen voor bereiden. Om de hele simpele reden: het vocht gewicht dat je verliest door ontdooien of opwarmen (verdamping) bevat geen voedingswaarden. Eiwitten stollen blijven in de vezels zitten en koolhydraten verdampen ook niet.
Bevroren voorbeeld:
Alle voedingswaarde op de site zijn in bevroren toestand. Wat je er volgens mee doet om het op te warmen, nog verder te bereiden, hoe je het ontdooid etc, heeft invloed op het gewicht, omdat speelt je met het natuurlijk vocht dat in voeding zit. Vocht kan verdampen, eruit lopen etc, maar is niks anders dan water. Dus stel je pakt onze bereide bevroren kipfilet reepjes, je pakt 100gram uit de zak en dat bevat bv op onze site 23gr eiwit. Vervolgens laat je het ontdooien, nog even in de oven, tot het chicken jerky is. Het weeg dan bv nog maar 40 gr, dan zit die 23gr eiwit er nog steeds in die 40gr.
Ontdooit voorbeeld:
Je koopt 200gr kipfilet in de supermarkt 'vers'. Dit bevat +- 46gr eiwit (23gr eiwit per 100gr). Vervolgens haal je het uit de verpakking, snijdt het in blokjes, weegt het 195gr want vocht blijft aan je handen, op de snijplank etc. Vervolgens ga je het bakken naar bv 150gr (afhankelijk hoe lang je het bakt/vedampt). Dan bevat deze 150gr bereide kipfilet nog steeds even veel eiwit (46gr) als de 200gr rauw waarmee je begon. Een kipfilet bestaat +- uit 75% vocht, 23% eiwit en 1-2gr vet. Je speelt alleen met de 75% vocht.
Zelfde met rijst maar dan andersom. Pak je rauwe rijst 100gr, en je kookt dit naar 250gr, of je laat het langer koken waardoor waardoor het nog meer water opzuigt 300gr, dan zal deze 250gr en 300gr etc altijd de voedingswaarde bevatten van de 100gr rauw waarmee je begon. Dus daarom weeg je rauw gewicht.
Omdat bij bevroren toestand het start gewicht bevroren is, en je daarna alleen met vocht speelt dat geen voedingswaarde bevat, weeg je het in bevroren toestand.