XXL Nutrition

Beleggingen & De Beurs (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Shell wel goed gekocht, maar ook snel weer verkopen denk ik. Profielfonds gaat nog steeds kut
 
Op 10 maart komt de Europese Centrale Bank met een extra scheut stimulus, in respons op [Link niet meer beschikbaar]. Dat is de conclusie die ECB-watchers deze ochtend distilleren uit [Link niet meer beschikbaar] die voorzitter Mario Draghi, uitgerekend op visite bij een kritische Duitse Bundesbank, deze ochtend hield.

Lekkah
 
Waar we volgende week naar kunnen uitkijken.

23&width=480&imageType=JPEG&ts=1454690831000.jpg

Rommelig jobrapport maakt belegger tureluurs


Een rommelig jobrapport voedt de onzekerheid over de Amerikaanse economie én het rentebeleid. In Europa vielen de forse bedelrondes van Arcelor, Fagron en Nyrstar op.

17:46
Waar u volgende week naar uit moet kijken
We sluiten af met een blik op de volgende week. Ondanks de krokusvakantie is de agenda goed gevuld. Fijn weekend!

1. Versnelt groei in eurozone?


Eurostat publiceert vrijdag cijfers over de economische groei in de eurozone. Analisten verwachten dat de economische activiteit in het vierde kwartaal met 0,3 procent is gegroeid, evenveel als in het derde kwartaal. Over heel 2015 groeide de Europese economie wellicht met 1,5 procent, tegenover 0,9 procent in 2014. De versnelling van de groei is te danken aan de lage olieprijs, de goedkope euro en de lage rente. De lage olieprijs verhoogt de koopkracht en stimuleert de consumptie van de gezinnen. De uitvoer profiteert van de goedkope euro, maar wordt tegelijk afgeremd door de sterke groeivertraging in China en andere opkomende landen. Van de grote landen van de eurozone boekt Spanje veruit de hoogste economische groei.

2. Hoe presteren de Belgische bedrijven?

Tijdens de krokusvakantie is Telenet (woensdag) de enige Bel20’er die resultaten publiceert. Op de brede markt is er onder meer Melexis (woensdag), Barco (donderdag) en Lotus Bakeries (vrijdag). Het analistenheir verwacht dat Telenet over 2015 een omzet heeft gerealiseerd van 1,8 miljard euro en een bedrijfscashflow (ebitda) van 947 miljoen euro. Het is uiteraard ook uitkijken naar 2016. De verwachtingen zijn niet min met 2,5 miljard euro omzet en 1,13 miljard euro bedrijfscashflow, mede met de hulp van het overgenomen BASE.
 
De speculatietaks schrikt de Belgische beleggers af. In januari daalde het aantal transacties bij BinckBank, de grootste onlinemakelaar in ons land, 10 procent meer dan in andere landen. Binck inde amper 50.000 euro speculatietaks.

De Belgische klanten bij Binck voerden 200.393 transacties uit in het vierde kwartaal, 12 procent minder ten opzichte van het kwartaal daarvoor en 11 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2014. Binckbank is ook actief in Nederland, Frankrijk en Italië. Daar namen de transacties net toe.

'De speculatietaks, die boven op de bestaande beurstaks komt, heeft ons negatief verrast', zegt Binckbank. Die ging pas in op 1 januari, maar volgens de bank was er al een duidelijk negatief effect in de laatste maanden van vorig jaar. Bovendien is januari slecht ingezet. Overal daalde het aantal transacties wegens de neergaande beurzen. 'Maarin België is de daling nog eens 10 procent groter', zegt Vincent Germyns, de gedelegeerd bestuurder van Binck Bank. Sinds 1 januari moeten beleggers een meerwaardebelasting betalen van 33 procent op de winst als ze hun aandelen binnen zes maanden weer verkopen. Minwaarden zijn niet aftrekbaar.

'In januari inden wij als grootste broker in België 50.000 à 60.000 euro speculatietaks. De regering denkt dat de belasting 34 miljoen euro zal opbrengen, maar het is onwaarschijnlijk dat die doelstelling wordt gehaald', stelt Germyns. 'Bovendien zakt de beurstaks als gevolg van het lagere aantal transacties ruim meer dan dat bedrag. Beleggers zijn ook inventief en wijken uit naar producten waarop de taks niet van toepassing is. Ik hoop dat het de politici doet inzien dat ze hun beleid best wijzigen.'

De nettowinst van BinckBank zakte in het vierde kwartaal 18 procent. Het aantal transacties daalde van 2,3 naar 2 miljoen. Over het hele jaar voerden de klanten nog 9,3 miljoen transacties uit, 8 procent meer dan in 2014. De cijfers liggen onder de verwachtingen. BinckBankBINCK -7.56% is een van de grootste dalers op de Amsterdamse beurs.
 
'Deutsche Bank is solid as a rock', zegt CEO John Cryan in een interne memo die hij publiek maakte. Het aandeel noteerde nooit zo laag als vandaag.

Het is alle hens aan dek bij Deutsche Bank DBK -4.27% om de koersval van de voorbije dagen te stuiten. Nadat de bank maandagavond via een communiqué bekend had gemaakt dat ze over voldoende liquiditeiten beschikt voor enkele grote couponbetalingen, stuurde CEO John Cryan dinsdag een brief aan het personeel met peptalk. De bank maakte die interne memo publiek.

'Deutsche Bank blijft absoluut zo solide als een rots, gegeven haar sterke kapitaal- en risicopositie', schrijft Cryan. Hij verwijst naar de communicatie van maandagavond. Deutsche Bank reageerde toen op een analistenrapport van CreditSights dat schokgolven veroorzaakte op de beurs.

Twijfel
Het rapport zaaide twijfel over de financiële capaciteit van de bank om de coupons van belangrijke kapitaaleffecten (zogeheten 'additional Tier 1 coco's') af te betalen in 2016 en 2017. Deutsche Bank stelde 1 miljard euro beschikbaar te hebben, wat ruim voldoende is voor de afbetaling van 350 miljoen euro in april. In 2017 verwacht de bank 4,3 miljard euro beschikbaar te hebben, zonder nog rekening te houden met de operationele resultaten van dit jaar.

Het analistenrapport verwees onder meer naar de onzekerheid over de boetes en schikkingen als gevolg van diverse bankschandalen. Als die in de miljarden euro's oplopen, kunnen ze de betaalkracht van de bankreus aantasten. Deutsche Bank heeft duizenden rechtszaken lopen. Cryan is zich bewust van de twijfel. 'Ik zal persoonlijk tijd investeren in het snel en succesvol afhandelen van de openstaande regulatoire en juridische zaken', schrijft hij. 'Ik wil de onzekerheid wegnemen die deze zaken creëren bij het personeel en op de markten.'

Cryan, die sinds 1 juli de lakens uitdeelt, kan de beursturbulentie missen als kiespijn. Deutsche Bank keek vorig jaar tegen een verlies aan van 6,8 miljard euro. Hij voert momenteel de grootste hervorming door uit de geschiedenis van de 146-jaar oude instelling. Deutsche Bank slankt de markten- en zakenbankacitiviteiten af, verlaat 10 van de 70 landen waar ze actief is, en stoot in totaal 35.000 banen af.

De Brit heeft vorige maand nog verklaard dat Deutsche Bank geen vers kapitaal nodig heeft. Maar analisten wijzen erop dat een kapitaalverhoging bij economisch onweer moeilijk te vermijden valt. De toezichthouders zullen in dat scenario Deutsche Bank verplichten tot bijkomende kapitaalbuffers.

Schäuble
De verzekering tegen een wanbetaling van Deutsche Bank, via credit default swaps, is in korte tijd fors duurder geworden. Ook dat wijst op toegenomen nervositeit. Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, zegt 'zich geen zorgen te maken om Deutsche Bank'. Dat verklaarde hij dinsdagnamiddag aan Bloomberg Television, zonder verder uit te weiden.

De beurswaarde van Deutsche Bank is in een half jaar tijd zowat gehalveerd, tot onder 20 miljard euro. In Duitsland is de onrust zo groot dat in de financiële pers al de eerste speculaties over een mogelijke overname van Deutsche Bank door een Wall Street-bank opduiken. Al wordt daar meteen aan toegevoegd dat de bank zo belangrijk is voor de Duitse identiteit, dat de politiek zal ingrijpen om dat te vermijden.
 
Goldman Sachs: 'Vergeet onze topideeën'
Goldman Sachs zette in november zijnzes favoriete beleggingsadviezen voor 2016 op een rijtje. We zijn intussen 6 weken ver in het nieuwe jaar en het trekt al vijf van de zes adviezen terug in.

Het beurshuis verwachtte onder andere een verdere versterking van de dollar tegenover de euro, en een vernauwing van de renteverschillen op Duitse en Italiaanse overheidsobligaties. Maar die gokken zijn verkeerd uitgedraaid.


:roflol:


Telenet (43,40 euro, +2,1%) kwam deze morgen ook met cijfers. De groep meldt een toename van de bedrijfsopbrengsten over 2015 met zes procent tot 1.808 miljoen, dat zit pal op de marktconsensus die Reuters verzamelde. De recurrente ebitda of bedrijfswinst ging maar vijf procent hoger 'door hogere investeringen en hogere integratiekosten voor de BASE-overname'. De nettowinst steeg met 61 procent tot 175,7 miljoen en ook dat beantwoordt aan de verwachtingen van analisten. De vrije kasstroom nam toe met 17 procent tot 279,0 miljoen.

Het kabel- en telecombedrijf verwacht dat het de komende jaren 240 miljoen euro zal moeten uitgeven bij Base om het bedrijf te integreren en om het netwerk te verbeteren. Daartegenover verwacht Telenet voor 150 miljoen euro aan kostenbesparingen doordat zijn eigen mobiele abonnees zullen worden overgeschakeld naar het Base-netwerk, een cijfer dat de groep al eerder noemde. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO had verwacht dat dit tot een eind boven de 150 miljoen euro zou kunnen oplopen, maar Telenet laat nog niet in zijn kaarten kijken.

Concrete vooruitzichten voor de gecombineerde groep geeft Telenet echter niet. Daarvoor is het wachten tot de aankondiging van de eerstekwartaalcijfers in april. Telenet heeft wel nog een klein cadeautje voor de aandeelhouder: het zal voor 50 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Dat komt neer op zowat 1 procent van de beurswaarde. Een zoethoudertje dus, niet meer dan dat. Telenet houdt straks een teleconferentie om zijn resultaten toe te lichten, mogelijk passen analisten daarna hun advies en/of koersdoel aan. Ruben Devos van KBCS houdt het voorlopig op 'bijkopen' met een koersdoel van 59 euro.
Telenet boert goed.
 
Laatst bewerkt:
De centrale banken kunnen de rente nog fors verlagen zonder de gezondheid van de banken te ondermijnen en de werking van de economie te verstoren. Dat zegt de Amerikaanse bank JPMorgan.

De lager dan verwachte inflatie en turbulentie op de financiële markten hebben de jongste weken de speculatie over een verdere versoepeling van het monetaire beleid doen toenemen. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde al aan dat ze in maart haar beleid zal herbekijken. 'Er zijn geen limieten', zei voorzitter Mario Draghi.

Sommige waarnemers zien wel limieten. Zij merken op dat de lage rente en zeker negatieve rentes van de centrale banken de rendabiliteit van de banken ondermijnen. Als de banken de rente op deposito's onder nul verlagen, is er een risico dat gezinnen en bedrijven de tegoeden op bankrekeningen omzetten in bankbiljetten.

JP Morgan onderzocht hoe ver de centrale banken de rente kunnen verlagen zonder dat er belangrijke negatieve gevolgen optreden. De Amerikaanse bank ziet nog veel ruimte. Ze merkt op dat de Zwitserse centrale bank de rente al heeft verlaagd naar -0,75 procent en dat er weinig bankdeposito's zijn omgezet in cash.

De ECB kan in theorie de depositorente verlagen naar -4,5 procent, tegenover -0,3 procent nu, zegt JPMorgan. De Amerikaanse Federal Reserve kan de rente verlagen naar -1,3 procent en de Bank of England naar -2,5 procent.

Maar er is een belangrijke kanttekening. Een forse renteverlaging naar -4,5 procent is volgens JPMorgan slechts mogelijk als de ECB die zeer lage rente alleen toepast op een deel van de deposito's die de banken aanhouden bij de centrale bank. De depositorente van -0,3 procent geldt nu voor alle deposito's van de banken bij de ECB.

De Japanse centrale bank heeft een paar weken geleden zo'n getrapt systeem ingevoerd. In Japan bedraagt de rente op deposito's van de banken bij de centrale bank 0,1 procent voor een eerste schijf, 0 procent rente voor een tweede schijf en -0,1 procent voor een derde schijf.

JPMorgan verwacht dat de ECB en andere centrale banken behoedzaam zullen tewerkgaan en de rente slechts lichtjes zullen verlagen. De bank voorspelt dat de ECB in maart de depositorente verlaagt naar -0,5 procent en in juni naar -0,7 procent en tegelijk een getrapt systeem van depositorentes invoert.


Houdt jullie vingers op de koopknop. Markten zullen keihard stijgen door draghi.
Muh shillers moeten niks doen. Zij moeten gwn zerohedge artikels kezen en nooit aandelen kopen.
 
[Quote
23&width=480&imageType=JPEG&ts=1455209360000.jpg

analyse
Bankenpolitiek EU dreigt te botsen met markten
Voor het eerst sinds de nieuwe regels voor bankenreddingen in voege zijn, crashen de banken op de beurs. En die nieuwe regels dreigen de crash groter te maken.

‘We bouwen aan een nog sterkere bankenunie en we hebben nieuwe regulering uitgewerkt. Misschien moeten de financiële markten zich nog aanpassenaan die situatie.’ Dat zei de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem donderdag bij het binnengaan van de Eurogroep-vergadering met zijn collega-ministers van Financiën van de andere eurolanden.

De vraag is in ieder geval aan de orde. Sinds januari gelden nieuwe regels voor bankenreddingen in Europa, die nu voor het eerst door investeerders ontdekt lijken te worden tijdens een bankencrash op de beurs. De Italiaanse minister van Financiën, Pier Carlo Padoan, zegt in Financial Times dat de nieuwe bankenregels eerder ‘de instabiliteit lijken te verhogen dan de stabiliteit’. Donderdag toonde Padoan zich voorzichtiger en wilde hij niet langer een link maken tussen de Europese bankenplannen en de crashende beurzen.

Het punt is dat de logica van de Europese politiek niet die is van de markt. De eurolanden kwamen overeen dat ze samen een resolutiefonds zouden oprichten. Om te begrijpen wat dat fonds doet, is het handig om terug te denken aan de val van Dexia. Omdat de bank omviel, ontstond nervositeit bij alle andere banken die nog geld moesten krijgen van Dexia, waardoor de paniek zich verspreidde over het hele financiële systeem.

Een resolutiefonds voor de eurolanden moet voortaan in zo’n geval alle engagementen van Dexia overnemen, zodat de bank failliet kan gaan zonder schade aan gezonde banken aan te richten.

Zo’n resolutiefonds stootte echter op eenpolitiek probleem. Duitse belastingbetalers hebben geen zin om op te draaien voor ongezonde Griekse banken. Daarom was de politieke deal dat het bankenrisico maar kon worden gespreidover alle Europese belastingbetalers, als dat bankenrisico voor de belastingbetaler eerst kleiner werd gemaakt.

Daarom werd beslist een bail-in in te voeren: als een bank in de problemen komt, moeten eerst 8 procent van de uitstaande verplichtingen worden geschrapt voor de overheid tot een redding over gaat. Dat betekent dat wie geld aan een bank heeft uitgeleend, of heel veel spaargeld heeft staan, een deel van die lening of dat spaargeld kan verliezen. Pas daarna gaat de factuur naar de belastingbetaler. De nieuwe regels zijn van kracht geworden op 1 januari.

Democratisch bekeken mag het dan logisch zijn dat je risico maar kan verdelen over een grotere groep belastingbetalers als je het risico eerst verlaagt, voor de markten is het zorgwekkenddat een groter deel van het risico bij de investeerders in banken ligt. Het maakt dat hun risico op een verlies op hun bankeninvestering groter wordt, waardoor ze sneller naar de uitgang dreigen te hollen.

Dat is wat nu lijkt te gebeuren. Op de markt voor 'credit default swaps' wordt een wanbetaling door Deutsche Bank nu even hoog ingeschat als die van het Italiaanse Unicredito. Dat is wat Pier Carlo Padoan bedoelt met zijn uitspraak dat de nieuwe bankenregels, hoe politiek logisch ze ook zijn, net tot meer instabiliteit dreigen te leiden.

Donderdag vergaderen de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel over de situatie in Griekenland en Portugal. Bij het binnen gaan van het Justus Lipsius-gebouw kregen ze vragen over de crashende bankaandelen. Dijsselbloem zei dat de banken nu structureel gezonder zijn dan enkele jaren geleden en dat het kwestie is ze nog sterker te maken, wat ook voorzien is. Ook Europees commissaris Pierre Moscovici zei donderdag dat de bankensector in de eurozone nu veel steviger is dan enkele jaren geleden en dat vertrouwen nodig en terecht is.[/quote]
 
23&width=480&imageType=JPEG&ts=1455209190000.jpg

ING België: 'Bankentaks ligt te hoog'
De bankentaks van de regering-Michel ligt onredelijk hoog, vindt Rik Vandenberghe, de CEO van ING België. 'Genoeg is genoeg.'

De banksector kampt met meerdere uitdagingen: de onrust op de beurzen, een ultralage rente en de digitale revolutie. Rik Vandenberghe, de CEO van ING België en ook voorzitter van bankenfederatie Febelfin, voegde daar bij de presentatie van de jaarcijfers nog een vierde aan toe: de bankentaks.

1. Bankentaks
De bankentaks komt voor ING België uit op 170 miljoen euro in 2015, of 26 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Die stijging doet de interne kostenbesparingen bij de bank volledig teniet. 'De limiet is bereikt. Genoeg is genoeg', zegt Vandenberghe. 'En dan vragen de politici ons banken om de economie te ondersteunen? Dat klopt ergens niet.'

De winst voor belastingen van ING België klokte in 2015 af op 1,1 miljard euro, of 1 procent lager dan het record van een jaar eerder. Is de taks dan zo onredelijk? 'Men moet onze winst in het juiste perspectief bekijken. Dat lijkt een grote winst, maar vergeet niet dat daar 9 miljard euro ingezet kapitaal tegenover staat', antwoordt Vandenberghe.

Wij betalen 355 miljoen euro vennootschapsbelasting. Met anderhalf keer dat bedrag kan de overheid de Brusselse tunnels herstellen.
Rik Vandenberghe,
CEO ING België
Hij wijst erop dat ING België al via een andere fiscale weg fors bijdraagt tot de staatskas. 'Volgens onze informatie is ING de grootste betaler van vennootschapsbelastingen in België. Het ging om 355 miljoen euro in 2015. Ik hoor dat het herstel van de Brusselse tunnels 500 miljoen euro kost. Met slechts anderhalf jaar onze vennootschapsbelasting kan de overheid dus de tunnels herstellen.'

2. Beursonrust
De beurskoersen van de grote Europese banken gaan deze week als een jojo op en neer. Vooral de aanhoudende twijfels over de gezondheid van megabank Deutsche Bank zaaien onrust, waardoor de angst toeneemt voor een nieuwe bankencrisis zoals in 2008.

Maar volgens Vandenberghe zijn er nu meer vangnetten dan toen. 'Het toezicht is nu beter georganiseerd. Denk aan de Europese bankenunie. Maar er is inderdaad veel volatiliteit. Als bank komt het erop aan de risico's goed te verdelen en de balans zo solide mogelijk te maken. Dat betekent: geen gekke commerciële acties lanceren om een bepaald klantensegment te veroveren, maar eerder op zoek gaan naar een goede spreiding van de inkomstenbronnen.'

Vandenberghe vreest niet meteen voor een vicieuze cirkel, waarbij de onrust op de financiële markten ook de reële economie gaat besmetten. 'Ik hoop dat de zaken snel stabiliseren. De economie is niet 'booming', maar doet het ook niet bar slecht. De onderliggende activiteit is nog zo slecht niet.' Bij ING België is het op het vlak van bedrijfskredieten 'business as usual', zegt de CEO. In 2015 was er vanaf de zomer wel een vertraging merkbaar. De tweede jaarhelft was in het algemeen beduidend zwakker dan het eerste.

3. Lage rente
De inkomsten van ING België - vergelijkbaar met de omzet - klokten in 2015 af op 3,2 miljard euro. De rente-inkomsten, de belangrijkste bron, zakten met ruim 4 procent naar 2,3 miljard euro.

Het lagerenteklimaat maakt het voor een bank almaar moeilijker om winst te halen uit haar renteopbrengsten uit verleende kredieten min haar rentekosten om spaargeld aan te trekken. Dat betekent dat de banken meer moeten rekenen op andere inkomstenbronnen, zoals de commissies bij de verkoop van beleggingsfondsen.

'Als de intrestvoeten zo laag blijven als vandaag - en we denken effectief dat het lagerenteklimaat nog enige tijd zal aanhouden - dan zet dat druk op de rentabiliteit', waarschuwt Vandenberghe. Dat kan banken ertoe aanzetten om sommige bankdiensten duurder te maken. 'De banktarieven liggen in België op veel vlakken lager dan elders. Het is aan elke bank om zijn huiswerk te maken', zegt Vandenberghe.

ING verlaagt volgende week de rente op haar spaarboekjes, tot een basisrente van 0,05 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent, of in totaal 0,15 procent. De laagst mogelijke rente op een spaarboekje, in België wettelijk vastgelegd op 0,11 procent, komt dichterbij. De banksector is geen vragende partij om die minimumdrempel te verlagen, bevestigt Vandenberghe.

De klantendeposito's van ING België zakten in vierde kwartaal met 1 miljard euro, tot 94,5 miljard euro. De uitstroom uit spaarboekjes en aanverwanten klokte af op 1,6 miljard euro. Dat werd maar deels gecompenseerd door een stijging op de zichtrekeningen met 0,6 miljard euro. 'De uitstroom uit het spaarboekje is voor ons geen echte issue. De klanten zetten meer geld van hun spaarboekje op hun zichtrekening, of stappen over naar andere spaar- of beleggingsproducten', zegt Vandenberghe.

4. Digitalisering
ING België verwelkomde vorig jaar 170.000 nieuwe klanten (54.000 netto). Meer dan de helft van de nieuwe klanten in 2015 opende zijn ING-rekening online. Het aantal betalingen via smartphone of tablet nam in een jaar met 74 procent toe. 'Dat illustreert hoe snel de digitale revolutie gaat', zegt Vandenberghe. ING België investeerde vorig jaar 380 miljoen euro in IT. De bank maakte eerder bekend dat dit jaar tot 50 bankkantoren zullen verdwijnen. 'Maar we behouden de medewerkers. De klanten hebben geen bank nodig, maar bankiers.'

Vandenberghe hoopt via de recente lancering van de start-upcluster FinTech Village en de aankoop van het digitaal getrouwheidsplatform Qustomer in het koppeloton te blijven op het vlak van nieuwe financiële diensten.
 
Groei Belgische economie vertraagt
Het Planbureau verlaagt de prognosevan de groei van het bbp dit jaar van 1,3 naar 1,2 procent. Volgens de onderzoekers van de overheidsdienst zal de export dit jaar wel verstevigen (van 3,5 naar 4,1%), 'maar door de tragere consumptiegroei van de particulieren (van 1,3 naar 0,9%) en van de overheid (van 0,3 naar 0,1%) zou de bbp-groei beperkt blijven tot 1,2 procent. De inflatie daarentegen zou toenemen tot 1,4 procent, zo verwacht het Planbureau of ruim dubbel zoveel als de 0,6 procent vorig jaar. De gezondheidsindex zou stijgen van 1,0 naar 1,6 procent.


Thx nva :)



Arbeidsmarkt VS vertoont nog geen flauwte
Het aantal werkzoekenden dat een aanvraag indiende voor een uitkering daalde in de week tot 6 februari naar het laagste niveau sinds einde 2015, zo deelde het Amerikaanse ministerie van Arbeid mee. Hun aantal zakte met 6.000 tot 269.000. Economen hadden gerekend op 280.000. De arbeidsmarkt blijft dus robuust.

De verwachting is wel dat er de komende weken niet veel extra mensen gaan aangeworven worden door de groeiende onzekerheid, maar anderzijds zouden bedrijven ook geen mensen laten vertrekken omdat er nog voldoende vraag (naar goederen en diensten) is in de markt, zo meent Millan Mulraine, adjunct-chef van U.S. Research and Strategy bij TD Securities LLC.

Nog een goed teken voor die arbeidsmarkt is dat in december het aantal Amerikanen dat vrijwillig opstapte bij zijn/haar werkgever op het hoogste niveau sinds de recessie lag. Dat wil zeggen dat werknemers er op vertrouwen dat ze makkelijk elders werk kunnen vinden.
 
23&width=480&imageType=JPEG&ts=1455264410000.jpg

opmerkelijk
Topman JPMorgan koopt voor jaarloon aandelen
De topman van JPMorgan Chase, Jamie Dimon, heeft voor 26,6 miljoen dollar aandelen van zijn bank gekocht.

Jamie Dimon heeft donderdag zijn portefeuille opengetrokken. De 59-jarige topman van JPMorgan Chase kocht liefst500.000 aandelen van de bank bij. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Dimon heeft nu 6,75 miljoen aandelen van het bedrijf in portefeuille. Om zijn aandelenpakket wat te vergroten telde hij 26,6 miljoen dollar neer. Dat bedrag strijkt hij jaarlijks aan loon op.

De topman van JPMorgan Chase schoot in actie omdat de aandelen van de bank sinds begin dit jaar ruim 20 procent aan waarde verloren hebben. Beleggers vrezen dat de winst van de bank weldra een knauw krijgt door de lage rente, de hogere kosten verbonden aan toxische kredieten en de economische groeivertraging.

Door een groot pakket aandelen van zijn bank te kopen wil Dimon de beleggers het signaal geven dat ze vertrouwenmogen hebben in de gezondheid van JPMorgan Chase. De actie lijkt zijn effect niet te missen. Tijdens de nabeurshandel op Wall Street klom het aandeel alvast 2 procent hoger.


Voor hem ist gwn een jaarloon.
En wa houdt zn job in. Wrschlikk gwn coke snuiven en rukken op porno. Makkelijk geld verdiend zo.
 
23&width=480&imageType=JPEG&ts=1455352201000.jpg

nieuwsanalyse
Kopen of toch maar alles dumpen ?
De meeste beursstrategen vinden de correctie op de financiële markten welletjes geweest. Zij zien koopkansen, omdat de economie niet afstevent op een recessie. Al blijven doemdenkers aanwezig.

Geen enkele econoom of beursstrateeg - zelfs niet de meeste befaamde of riantst verdienende - heeft de perfecte glazen bol. De turbulenties op de financiële markten zijn zo groot en zo onverwachts dat zelfs de gereputeerde Amerikaanse Goldman Sachs amper zes weken na de start van het nieuwe jaar vijf van haar zes ‘topaanbevelingen voor 2016’ schrapt. De voorspellingen voor een sterkere dollar, roebel en Mexicaanse peso, en voor stijgende Italiaanse obligaties en Amerikaanse bankaandelen, gingen de prullenmand in. Alleen de aanbeveling om short te gaan op banken van groeimarktaandelen en tegelijk exportbedrijven te kopen, blijft overeind.

We vroegen daarom aan enkele strategen die in deze krant hun jaarprognoses gaven, of ze bij hun standpunten blijven. Is de beurs nu goedkoop? Of moeten we schuilen in overheidsobligaties, cash of goud?

1&width=480&imageType=JPEG&ts=1455352201000.jpg

© Mediafin
1. JP Morgan Asset Management

JP Morgan Asset Management, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, was eind vorig jaar lovend over Europese aandelen, gebaseerd op de groei van de wereldeconomie en de waardering van de beurzen. ‘De beurscorrectie versterkt ons positief scenario nog’, zegt marktstrateeg Vincent Juvyns. ‘De crash heeft geen enkele link met het fundamentele plaatje voor de economie. De vrees voor een recessie in de VS is overdreven. De job- en vacaturecijfers waren behoorlijk. De industrie vertraagt er wel, maar die maakt amper 12 procent van het bbp uit. Het persagentschap Bloomberg deed vorige week nog een rondvraag bij de grote CEO’s, en die waren relatief optimistisch. De cijfers bevestigen dat. Vier op de vijf bedrijven uit de S&P500-index hebben hun resultaten bekendgemaakt. 70 procent klopte de prognoses. De winst per aandeel zakte weliswaar 1,8 procent, maar als je de energiesector eruit filtert, ging de winst 8,9 procent de hoogte in. Een recessie in de VS? Sorry, die zie ik niet.’

‘In Europa pleit alles voor een nog steeds behoorlijke groei’, gaat Juvyns verder. ‘De eurozone groeide vorig jaar 1,5 procent. We zien dit momentum aanhouden door de blijvende steun van de Europese Centrale Bank, de consument die het niet laat afweten, de goedkopere energie, en een wat lossere begrotingspolitiek. De Europese aandelen noteren intussen tegen minder dan 14 keer hun winst. Dat is niet duur. De paniek is overtrokken. Kijk naar de plots opgedoken vrees over de banken. Geen enkele bank vraagt noodfinanciering aan de ECB, en de geldmarktfondsen zijn zelfs bereid te betalen om kredieten van banken in hun portefeuilles te nemen. We delen het pessimisme niet. We zien trouwens dat onze klanten geleidelijk aandelen blijven kopen.’
 
VS woest over Europese fiscale onderzoeken
De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew uit in een brief aan Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kritiek over de onderzoeken van de Commissie naar Amerikaanse bedrijven.

Lew verwijst in de brief, die op 11 februari werd verstuurd, naar de Europese onderzoeken naar de fiscale praktijken bij bedrijven als Apple, Google, Amazon en McDonald's. De minister zegt dat hij 'teleurgesteld' is dat de onderzoeken gebaseerd zijn op een brede interpretatie van de Europese regels.

'We erkennen dat het concept van staatsschuld breed is, maar het voeren van burgerlijke onderzoeken - voornamelijk tegen Amerikaanse bedrijven - in het kader van deze nieuwe interpretatie leidt tot verontrustende precedenten op het gebied van internationale fiscale politiek', aldus de minister.

Vergelding

De EU 'legt sancties op met terugwerkende krachten op basis van een nieuwe brede interpretatie van staatssteun (...) en het lijkt erop dat ze zich op een disproportionele manier tegen de Amerikaanse bedrijven richt', zegt Lew nog, die toevoegt dat uit documenten blijkt dat Europa, in vergelijking met niet-Amerikaanse bedrijven, veel hogere financiële sancties wil opleggen aan de Amerikaanse bedrijven.

'We roepen jullie met veel respect op om deze aanpak te herbekijken', aldus Lew, die benadrukt dat ook de VS er alles aan willen doen om te vermijden dat de multinationals naar belastingparadijzen verhuizen. Als de EU niet van gedachte verandert, zullen de Verenigde Staten hun conclusies trekken en op hun beurt hun pijlen richten op de Europese bedrijven, voegt de minister nog toe.
 
  • Frankfurt zou bereid zijn een deel van de 200 miljard euro Italiaanse probleemkredieten op te kopen.

    De Europese Centrale Bank (ECB) geeft donderdag inzage in de notulen van haar bestuursvergadering van 21 januari. Zoals voorzitter Mario Draghi al aangaf, zal daaruit blijken dat de ECB overweegt extra stimulus aan te kondigen in maart.

    ECB-watchers houden rekening met een extra renteverlaging en een verhoging van de aankopen van staatsobligaties en ander schuldpapier. In die laatste categorie passen mogelijk de probleemkredieten (leningen die mogelijk niet terugbetaald zullen worden) waar de Italiaanse banken al jaren onder gebukt gaan.

    Die zogenaamde 'slechte leningen' zijn in Italië goed voor - in functie van de definitie - 200 à 300 miljard euro. Dat is het gevolg van een jarenlange economische stagnatie in de laars.

    Het plan was om die 'slechte leningen'onder te brengen in een zogenaamde 'bad bank'. Italië en de Europese Commissie bereikten over de probleemkredieten eind januari een akkoord.

    De financiële markten reageerden echter ontgoocheld, met verdere koersverliezen voor de Italiaanse banken: de deal voorziet immers louter een staatsgarantie voor de probleemkredieten, niet de overheveling van de kredieten naar een aparte 'bad bank'.

    Nu verklaart het Italiaanse ministerie van Financiën dat de ECB met Rome onderhandelt over de overname van de probleemkredieten, waardoor die alsnog minstens deels uit de balansen van Italiaanse banken gelicht zouden worden.

    Daarmee zou Frankfurt - waar de ECB gevestigd is - de Italiaanse banken ontdoen van een zware last. En hen aldus ruimte geven om nieuwe leningen toe te staan, die de Italiaanse economie extra zuurstof kunnen geven. Iets wat hoognodig is, want in het vierde kwartaal van 2015 groeide die economie met amper 0,1 procent.

    Vraag is of andere EU-lidstaten die hand-en-spandienst zomaar zullen laten passeren. De ECB laadt daarmee extra risico op haar balans. De ECB weigert commentaar. Voorzitter Mario Draghi is vandaag te gast in het Europees Parlement.

    Eind vorig jaar gaf een ECB-bron aan dat het opkopen van 'slechte leningen' een optie kon zijn in hoge nood, lees: ingeval de economische toestand van de eurozone 'heel slecht' is.

    De bulk 'slechte leningen' hebben de Italiaanse bankaandelen het nieuwe jaar in mineur doen starten. Sinds Nieuwjaar verloren ze al meer dan een vierde van hun waarde.
 
Meer Duitsers aan het werk
Het aantal Duitsers dat aan het werk is, steeg het laatste kwartaal van vorig jaar met 412.000 of één procent tot 43,4 miljoen. Dat deelde het Statistische Bundesamt mee. Het is geleden van de zomer van 2012 dat het heir werkende Duitsers zo sterk aangroeide.

Het aantal werknemers groeide met 1,3 procent of ruim een half miljoen, er waren wel 98.000 minder zelfstandigen. De aanwas was het sterkst in de sector van de dienstverlenende bedrijven met 151.000 of 2,6 procent.
 
Ageas heeft 342 miljoen euro in petto voor zijn aandeelhouders. Want het verzekeringsconcern keert een brutodividend van 1,65 euro per aandeel uit over 2015. Dat is 6,5 procent meer dan over 2014 dankzij een licht gestegen nettowinst.

Met 1,65 euro bereikt het dividend eennieuw hoogste peil sedert de omgevallen voorganger Fortis in 2009 doorstartte als Ageas. Het komt bovendien bovenop het sinds medio 2015 lopende programma van 250 miljoen euro voor de inkoop van eigen aandelen. Dat betekent dat Ageas over 2015 in totaal bijna 600 miljoen naar zijn aandeelhouders laat vloeien.

De Bel20’er keert 45 procent van de nettowinst van zijn verzekeringsactiviteiten uit, wat overeenkomt met het gemiddelde van de laatste jaren. Op het eerste zicht stijgt het dividend sterker dan de winst: die gaat op jaarbasis 2 procent hoger naar 755 miljoen euro. Maar door de inkoop van eigen aandelen is de winst per aandeel erop vooruitgegaan zodat die op het peil van de dividendgroei komt.

De jaarwinst van 755 miljoen euro – na een overschot van 142 miljoen in het vierde kwartaal – blijft wat achter bij de verwachtingen van de analisten. Twaalf analisten van wie Ageas zelf de gegevens verzamelde mikten gemiddeld op 765 miljoen (en 152 miljoen voor het vierde kwartaal).

Maar daar staat tegenover dat de winst van de algemene rekening, die in hoofdzaak de Fortis-erfenis omvat, met 15 miljoen op jaarbasis beter was dan de voorspelde 8 miljoen. Zodat heel Ageas metonder de streep 770 miljoen euro winst slechts nipt onder de verwachtingen (773 miljoen) blijft. In 2014 was er ‘slechts’ 476 miljoen euro overschot, deels door een provisie voor de rechtszaken uit het Fortis-verleden.

Record in Azië
Het sterke resultaat valt des te meer op omdat Ageas eind 2015 in Groot-Brittannië te lijden had onder stormen en overstromingen. Die namen een hap van 64 miljoen euro uit de winst en daarmee doen ze de nieuwe recordresultaten in Azië en de ‘solide resultaten’ in thuisland België deels teniet. CEO Bart De Smet heeft het niettemin over ‘een zeer goed jaar’ voor de groep. Hij wijst er ook op dat het resultaat werd behaald ‘tegen een achtergrond van volatiele aandelenmarkten’.

De premie-inkomsten gingen vorig jaar 16 procent hoger naar bijna 30 miljard euro (29,8 miljard). Maar een deel daarvan is te danken aan positieve wisselkoerseffecten, die trouwens ook de winst mee de hoogte in dreven. De levensverzekeringen kenden de sterkste stijging.

Opvallend is ook dat de ‘gecombineerde ratio’, de klassieke graadmeter voor de gezondheid van schadeverzekeringen, ondanks de Britse overstromingen met 96,8 procent onder de beoogde 97 procent bleef (hoe lager het cijfer hoe beter). Dat is te danken aan ‘uitstekende operationele prestaties’ in België en elders op het Europese vasteland.

Ageas begint ook met de stelselmatige publicatie van zijn solvabiliteitsratioonder de nieuwe Solvency II-regels die begin 2016 van kracht werden. Voor de verzekeringstak komt de ratio op 182 procent, iets lager dan de 186 procent die voor eind 2014 was bekendgemaakt. Maar het concern schrijft die lichte daling toe aan de laatste wijzigingen van de regels. Ageas blijft boven de eigen doelstelling van 175 procent. De hele groep haalt 212 procent, exact evenveel als het Franse AXA (eind september 2014) maar minder dan de 242 procent van KBC.

De nettokaspositie bedroeg eind 2015 1,3 miljard euro tegen 1,6 miljard een jaar eerder. Dat komt door de inkoop van eigen aandelen en de investeringen in de interne herverzekeraar Intreas en in de nieuwe activiteiten op de Filipijnen. De bedragen zijn wel zonder de 300 miljoen aan liquiditeit die op langere termijn aangehouden wordt.



Topaandeel. Afgestraft geweest door paniek seloofs samen met de banken. Noteert nu goedkoop.
 
Back
Naar boven