Big-T, fruit bevat vaak veel fructose en glucose.
Fructose is een monosacharide en kan makkelijk omgezet worden in glucose. Ons lichaam draait op glucose, dus deze makkelijke omzetting bespaard werk.
Er is zoveel fout aan deze zin...
1) Het is monosa
ccharide.
2) Het omzetten van fructose naar glucose is niet makkelijk, maar juist zeer intensief voor de lever.
3) Fructose zet in de lever makkelijker om in vet dan in glucose. Fructose zet ook makkelijker om in vet dan glucose dat doet.
4) Ons lichaam draait niet alleen op glucose, maar ook op vetzuren en soms ketonen.
5) Het omzetten van fructose naar glucose bespaard het lichaam geen werk, maar zorgt integendeel voor een extra aanzienlijke belasting van de lever.
Het fijne aan fruit is dat het veel water en vezels bevat waardoor de carbs langzaam vrijkomen.
Het water en de vezels in fruit hebben heel weinig effect op de verteringssnelheid. De koolhydraten in fruit nemen zeer makkelijk en snel op. Binnen 15 minuten is de maag alweer leeg en binnen het half uur gaan alle suikers naar de lever om verwerkt te worden. Van langzame opname is bij zoet fruit absoluut geen sprake.
Het punt is dat iedereen wel wat brandstof nodig heeft voor de dag, fruit is hiervoor een hele fijne optie die voor een goed humeur en veel energie zorgt.
Iedereen heeft brandstof nodig, niemand heeft suikers nodig. Veel energie en een goed humeur krijg je ook van complexe koolhydraten, zonder de nadelen.
Fruit geeft dus makkelijk opgenomen energie over een lange tijd, vandaar de lage GI.
Fruit heeft een lagere GI omdat het niet zoveel glucose bevat. En fructose heeft bijna geen effect op de GI/II omdat het in de lever blijft hangen. Fruit verteert makkelijk en snel, fructose eenmaal in de lever is moeilijk te verwerken, en fruit levert geen langdurige energie.
Waarom dan max 2 stuks fruit op een dag?
Omdat dit aanbevolen wordt door wetenschappers met het oog op een gezonde voeding.
Ik zou dit ook eens lezen:
However, all fructose must be metabolized in the liver. The livers of the rats on the high fructose diet looked like the livers of alcoholics, plugged with fat and cirrhotic."[57] While a few other tissues (e.g., sperm cells[58] and some intestinal cells) do use fructose directly, fructose is almost entirely metabolized in the liver.[57]
"When fructose reaches the liver," says Dr. William J. Whelan, a biochemist at the University of Miami School of Medicine, "the liver goes bananas and stops everything else to metabolize the fructose." Eating fructose instead of glucose results in lower circulating insulin and leptin levels, and higher ghrelin levels after the meal.[59] Since leptin and insulin decrease appetite and ghrelin increases appetite, some researchers suspect that eating large amounts of fructose increases the likelihood of weight gain.[60]
Excessive fructose consumption is also believed to contribute to the development of non-alcoholic fatty liver disease.[61]
Conclusie: een beetje fruit (liefst niet zoet) is goed, veel fruit/fructose is niet goed.