Kruiden mixen kopen zonder zout kan helpen. Geen zakjes maar gewoon de kruiden en specerijen zelf kopen. Zout zelf toevoegen. Is trouwens nog veel goedkoper ook.
En als je dan slim bent dan gebruik je minder zout maar andere smaakmakers. Die zijn ook zout maar geven meer smaak bij lagere dosering. Ansjovispasta, sojasaus( is zout, maar geeft veel meer smaak), parmaham, Parmezaanse kaas, sowieso alles wat gefermenteerd is en dingen als paddenstoelen.
De laatste truc is wat koks gebruiken- laagjes smaak bouwen. Ze gebruiken de maillard reactie om smaakstoffen en smaak versterking te bouwen. Dus niet: alles snel even roerbakken saus erop knallen en eten. Maar eerst het vlees bruinen, uit dr pan halen, taugé heel kort en hard bakken. Dan degroenten Bakken/roerbakken uit de pan halen, je kruiden pasta fruiten en dan de groenten weer terug. Even doorbakken en dan kokosmelk of andere vloeistof erbij. Even pruttelen (of lang pruttelen) en pas als laatst de gebakken kipfilet erin zodat dat niet knetter gaar is (stoofvlees ander verhaal natuurlijk ).
op deze manier gebruik je de
Chemische reacties in de pan om veel meer smaak te maken. Je kruidenpasta kun je makkelijk zelf maken met Laos, trassi, verse gember, knoflook, gemalen gedroogde kruiden en wat olie en sambal bijvoorbeeld. Of vissaus, oester saus, sojasaus, etc.
Overigens is zout als je niet te dik bent of andere problemen hebt ook wat minder ongezond. 20 gram is wel heel veel. Beetje issue als je veel kcals eet natuurlijk.