MuscleMeat

Benchpresslog from lazy huggybear

Bezoekers in dit topic

Denk dat Tate wat betreft de intensity day een punt heeft en daarom in veel programma's de intensiteit dan zit op 80-90%...is wel verstandiger om die 90% of zwaarder niet elke week te doen maar te roteren zoals in 531 om overbelasting te voorkomen. Op de volume day vind ik % boven 80% te zwaar.
 
Laatst bewerkt:
Ik wil graag een voorbeeld geven...als je 1RM 100kg bij bandrukken is dan ga je met een andere mind onder de halter liggen bij gewichten tussen 80 en 100kg dan bij 55-75kg. Bij trainen met (sub)maximale gewichten moet alles kloppen. De hele afloop van de beweging veranderd (onbewust). Ga maar eens met de lichaamsspanning die je gebruikt bij een halter van 50kg onder een halter van 100kg liggen dan merken jullie wat ik bedoel.

Last but not least is de vraag met welk doel train je? Ben je gefocust op pure kracht en verbetering van je maximaalkracht of meer gericht op spiermassa? Daarop pas je normaliter intensiteit en volume op aan.

Sommigen denken overigens dat trainen met lage intensiteit en meer volume ook je maximaalkracht ten goede kan komen. Het GVT model is hiervan een voorbeeld (10×10). Ik heb hetzelf ooit eens uitgeprobeerd en waar ik op vooruit ging was op het aantal maximaal reps wat ik bijvoorbeeld met 100kg kon maken. Maar bij mijn 1RM ging ik er helaas op achteruit.
 
10 x 10 is mooi voor een dieet :D
5 x 10 is al behoorlijk pittig ook voor je cns
 
5x10 zul je ook met een andere (zwaardere) intensiteit doen dan 10x10. En 5x5 met weer een andere ;).
 
5x10 zul je ook met een andere (zwaardere) intensiteit doen dan 10x10. En 5x5 met weer een andere ;).
Moet er effies op terug komen...ik bedoel dat je met 5x10 met een andere % van je 1RM doet dan 10x10...intensiteit is bij 10x10 extreem pittig, zeker als je de pauzes tussen de sets vrij kort houd.
 
Moet er effies op terug komen...ik bedoel dat je met 5x10 met een andere % van je 1RM doet dan 10x10...intensiteit is bij 10x10 extreem pittig, zeker als de pauzes tussen de sets vrij kort houd.

Correctie : lijkt mij ook niet goed tijdens een dieet / cut..te belastend met een te groot volume
 
Correctie : lijkt mij ook niet goed tijdens een dieet / cut..te belastend met een te groot volume
Met cutten ken ik me niet zo goed uit. Met kutten heb ik al iets meer ervaring en met bulken nog meer ;)
 
Trainingen week 22/2017

Training Monday 29 .05.2017 Intensity Day

Exercises for overall shoulder health & warming up:
Band Pulls with Thera-Band tube silver.

Primary Exercise: Bench Press: 20x20, 2x5x70, 5x100, 5x130 & 5x1x165kg.
Secondary Exercise for Muscle Balance (opposite movement from bench press):Wide Grip Seated Rows with Band (60mm): 5x20

Training Thursday 01.06.17 Volume Day.
Exercises for overall shoulder health & warming up:
Band Pulls with Thera-Band tube silver.

Primary Exercise: Bench Press: 20x20, 2x5x70, 5x100 & 5x5x130kg
Secondary Exercise for Muscle Balance (opposite movement from bench press): Wide Grip Seated Rows with Band (60mm): 5x20


Daily additional Excerises: Band Pulls & Bodyweight Squats

Comment: 3 September is het NK Classic Bench Press en dat is over zo´n 12 weken. Zodoende begonnen met de voorbereiding.
Ik heb gekozen voor de powerliftingversie van de Texas Methode van Starting Strength die wederom gebaseerd is op de "power & pump" Methode van Dough Hepburn*
Je doet 2x per week bankdrukken. Een intensity day met 5 Singles en een volume day met 5x5. Bij de Singles start je met 90% en met 5x5 op 70% van je 1RM. Ik heb 185kg als 1RM genomen.
Verwar Singles overigens niet met maximaal beurten...je doet weliswaar heavy Singles mar begint op 90% en verhoogt elke week het gewicht. Op de intensityday simuleer je de wedstrijddag...vandaar de Singles en alle Singles worden ook paused gedaan. Op de volumeday mogen de sets (gecontroleerde) touch & go beurten zijn.
Doelstelling: heel blijven en een nieuw wedstrijd pr raw voor elkaar krijgen.

* Dough Hepburn deed in eerste instantie 5x1 en 5x5 achter elkaar in dezelfde workout maar gaf later toe dat dit overkill was en dat het beter was dit te splitsen in twee verschillende workouts.

http://startingstrength.com/articles/texas_method_rippetoe.pdf
Hier legt Mark Rippetoe uit waarop TM is gebasseerd.

We call the program The Texas Method, because we are in Texas and it is a Method – a very good one that has proven itself for years. It was originally based on Doug Hepburn’s classic bench press workout, as told to me by Bill Starr many years ago. Hepburn was said to do 5 heavy singles across followed by 5 sets of 5 reps. I tried applying this schedule to our workouts on the bench and the squat, and found that we couldn’t recover from the combination of volume and intensity, so we tried splitting the workout into 5 sets of 5 the first day (Monday, it happened to be) and the singles across on the second day (Friday, it was). This didn’t seem right, the singles by themselves, so we started using one heavier set of 5 on Friday, and the combination worked better for us than the murderously long horrible thing Hepburn was supposed to have done. I’m sure it worked for Doug his way, but our way worked pretty well for us mortals.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Sigi
Overigens heb ik via het Startingstrength Forum in de USA contact gehad met Andy Baker...ik had hem gevraagd welk programma in Practial Programming for Strength Training 3e versie (PPST3) hij voor de oudere lifter die aan bankdrukcompetitie doet kon aanbevelen:


PPST 3 are tons of very instructive information about examples for intermediate and advanced lifters, for example:
TM powerlifting 5x1 (5 heavy singles) on ID day (starting with 90%) and 5x5 on VL (starting with 70%).
Then two steps forward, one step backward, a 4 week cycle with base, loading, deload and peaking.
Further the three week cycles on your website: 5x6@70%, 5x5@80% & 5x4@85%. Or 3-5x5@80%, 3-5x3@85%, 3-5x1@90%.
I am wondering what you would advise from all these examples for an older lifter who is focused on pure strength and participate at bench press competition. What would be a good choice on ID? And which %/reps/sets would you recommended for the VD?


  • 06-01-2017 11:42 AM #2Andy Baker
    Starting Strength Coach
  • It could be used by competitors but it wasn't written for guys who are bench specialists, benching over 400+ lbs at age 48. It's more "health/fitness" geared than competition geared.
    I'd be keeping volume in 4-6 rep range for 4-6 sets on the volume days and on intensity days I'd be doing lots of singles and doubles
Andy geeft dus aan dat veel programma´s niet direct voor bankdrukkers (of powerlifters) bedoelt zijn waarbij het om maximaalkracht gaat (maar eerder voor health/Fitness). Hij vermeld een intensityday met Singles (of eventueel doubles) en een volumeday met 4-6 sets met 4-6 reps. Met 5x1 op de ID en 5x5 op de VD maak ik denkelijk geen verkeerde keuze.
Last but not least vind ik dat een programma met vaste base, loading, deloading and peaking weken minder prettig om te volgen. Ik heb trainingen daar gaat het echt lekker en dan zie ik het niet zitten om juist dan een deload te doen...andersom natuurlijk hetzelfde verhaal...trainingen waarop ik dan zou moeten peaken terwijl alles zwaar en moeizaam gaat. Nu doe ik elke week een X-aantal Singles op de ID en als ik merk dat het tegenzit doe ik een deload of een reload...op de VD verwacht ik sowieso geen problemen en kan ik altijd ook 3x5 i.p.v. 5x5 doen.
 
Laatst bewerkt:
Mooi artikel Rene
Ga je die Incline ook toevoegen?
Andy adviseert dus eerst vlakke 3-5x5 en daarna Incline 3-5x5 op VD?
 
Mooi artikel Rene
Ga je die Incline ook toevoegen?
Andy adviseert dus eerst vlakke 3-5x5 en daarna Incline 3-5x5 op VD?
Ik heb thuis geen incline bench en ook in Spaubeek bij Leon Smeets helaas niet :(. Ik zal met de riemen moeten roeien die ik heb. In de artikelen die hij schrijft adviseerde hij zowel incline als closegrip benchpress. De laatste zal het dus worden. En weer regelmatig in een sportschool trainen wil ik liever niet meer. Vind de homgegym ideaal, ook al heb ik niet alle apparatuur.

Inderdaad incline of closegrip als aanvulling op flat benchpress kan op zowel ID als VD, met voorkeur op VD of een 3e trainingsdag waarop deze gedaan worden.
 
maar wel incline achter flat of maakt dat geen verschil
 
maar wel incline achter flat of maakt dat geen verschil
Flat eerst vervolgens dan incline of closegrip. Dit zijn immers nevenoefeningen die flat bp zouden moeten versterken. Of je moet het systeem van Westside erop na willen houden met op de maximum effort day (intensity day) een steeds wisselende oefening als eerste oefening. Heb ik het persoonlijk niet zo mee.
 
Ik heb met het steeds wisselen van de hoofoefening op max effort day niets omdat incline-, floor-, close-, boardpress enz. mijns inziens een aavulling zijn op flat bp zijn en niet ter vervanging van flat bp. Flat First! ;)
 
ik zet incline achter flat op VD
en op ID OHP achter flat
experimentje...kijken hoe lang dat goed gaat

wellicht ga ik dit jaar nog thuis treene
en dan 3-4x/wk dan ben ik niet afhankelijk van de fysio zijn oefenruimte tijdens de therapie
 
Heel ideaal lijkt het me niet om bp en ohp op dezelfde dag te doen. Starting Strength en ook 531 doen dat op verschillende dagen. Maar ik moet ruiterlijk toegeven dat ik "vroeger" in het "vorige millenium" in de jaren 90 nog aan Strongmen deed ik begon met benchpress vervolgens incline en tenslotte loglift (boomstamtillen) deed. Alles achter elkaar in een workout. Destijds ging dat goed maar was toen ook ruim 20 jaar jonger. Tegenwoordig hoef ik dat niet meer te proberen.
 
ik begrijp je helemaal Rene
het is nog even roeien met de riemen die ik nu heb
ik heb nog ff voor ik vast loop...wellicht na de vakantie

jaaa die loglift isprima assist ILike
mooie afwisseling met OHP en Incline
 
Komt goed...homegym heb je zelden het equipment wat je in een sportschool aantreft ( alhoewel je sportscholen hebt met alleen fitnessapparatuur en niet met vrije gewichten kunt trainen en powerlifters, bodybuilders en strongmen niet welkom zijn). Een incline mis ik wel...maar een bankje met een verstelbare rug is niet geschikt voor mijn doelstelling. Het moet mijn gewicht en het gewicht van de halter kunnen dragen.
 
5 Ways to 5×5

5x5 behoeft eigenlijk geen uitgebreide intro, het is alreeds vaker in mijn log en op dit forum besproken en vrijwel iedereen weet dat 5x5 (5 sets van 5 reps) een goede methode is om big & strong te worden.
Wat wellicht niet iedereen weet is dat er minstens 5 verschillende manieren zijn om 5x5 te doen.




1.Sets Across.
Dit is waarschijnlijk de bekenste manier…na je warming up doe je 5 sets met 5 reps met hetzelde gewicht. Deze manier is zonder meer de zwaarste versie en kost ook het meeste tijd, daar je tussen de sets meer rust nodig zult hebben dan bij andere versies. Vooral beginners boeken hiermee veel progressie, als gevorderde lifter kan het een behoorlijk pittige uitdaging worden om 5x5 across te doen. Een voorbeeld.

10x20/8x50/5x70/3x85/5x5x100



2.Ascending Sets

Deze methode kost beduidend minder kracht en tijd dan across…binnen een half uurtje kan de workout klaar zijn. Je start met een vrij licht gewicht en verhoogt totdat je 5 sets (met 5 reps) compleet hebt. Nadeel is dat je hiermee ook minder snel progressie zult boeken als met across. Voorbeeld:

10x20/5x50/5x70/5x85/5x100/5x110




3.Descending Sets
Hierbij begin je na de warming up eigenlijk met het zwaarste gewicht en verlaagt dan vervolgens bij elk set het gewicht. Deze methode is wat intensiteit betreft vergelijkbaar met across, maar doordat je zwaarder begint en vervolgens steeds lichter gaat zul je waarschijnlijk minder pauze tussen de sets nodig hebben dan bij across. Voorbeeld:

10x20/8x50/5x70/3x85/1x100/5x110/5x105/5x100/5x95/5x90





4. Top Set + Back Offs for Sets Across
Veel gevordere en sterke lifters vallen onder de categorie “one and done” performers.
Ze kunnen zonder problemen een topset met 5RM, 3RM of 1RM doen, maar om dan vervolgens across verder te gaan lukt dan om diverse redenen niet meer. De Descending methode zou dan uitkomst kunnen uitbieden maar als het gewicht met bijvoorbeeld met slechts 5% verlaagd zou worden is men alsnog in staat om 4 nasets across te doen.
Elk set een verlaging is dan ook niet noodzakelijk. Voorbeeld:

10x20/8x50/5x70/3x85/1x100/5x110/4x5x105




5. Independent Sets
Dit is de meest ingewikkelde versie. Vaak is het zo dat als een lifter bijvoorbeeld 5x5x100 wil doen het dan vaak als volgt gaat:

5x100/5x100/4x100/4x100/3x100.

Is dit nu een reden om te zeggen dat men maar het gewicht moet verlagen tot een gewicht waarmee men wel 5x5 across kan doen?
Je zou dan kunnen kiezen voor de descending methode of de versie met een topset en back off sets. Maar er is ook nog een andere mogelijkheid:
Voor elk set waarmee men 5 reps kon vol maken wordt de volgende training het gewicht verhoogd.
Een volgende training zou dan als volgt kunnen uitzien:

5x105/5x105 /5x100 5x100/4x100

De training daarop volgend:

5x110/5x110/5x105/5x105/5x100




Wat is nu de beste manier? Welnu er bestaat niet zoiets als “one size fits all” in de krachtsportwereld.
De ene manier is niet beter als de andere en het is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van de lifter, van zijn niveau, van zijn leeftijd, van zijn doelstelling maar ook hoeveel tijd en energie hij in zijn trainingen kan en wil steken. Hoe dan ook, er is altijd wel een manier bij die voor jou persoonlijk geschikt is!
Vaak worden er ook twee versies gecombineerd in een week. Bijvoorbeeld een training across op een volume day en een training ascending op een intensity day. Mogelijkheden genoeg!

Don’t try it – Get it! Bill Starr.
 
Laatst bewerkt:
Back
Naar boven