Fitness Seller

Sticky Kcal voor kcal het ongezondste wat je kan eten: transvet

ZÉÉR heldere video, heb het meteen doorgestuurd aan al mijn kennissen;)
 
Ik keek net ff op een zak chips, ik zie geen Transvet of iets dergelijks staan maar wel Onverzadigd vet & Verzadigd.

is dat Verzadigd vet hetzelfde ?? of zit het er alleen in als er specifiek word neergezet Trans vet of gehard plantaardig vet, dat zie ik namelijk niet staan
 
Ik keek net ff op een zak chips, ik zie geen Transvet of iets dergelijks staan maar wel Onverzadigd vet & Verzadigd.

is dat Verzadigd vet hetzelfde ?? of zit het er alleen in als er specifiek word neergezet Trans vet of gehard plantaardig vet, dat zie ik namelijk niet staan

Edit: ik ben er achter dat verzadigd en overzadigd vet er niks mee te maken hebben, alleen nu zie ik wel plantaardig vet staan? is dat dan hetzelfde als gehard plantaardig vet ?
 
Als het gehard is staat dat erbij
 
en gehard plantaardige olie dan
 
dat is transvet
 
Oke thnx :d
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #328
Off-topic posts vwd. Gelieve discussie te beperken tot (kunstmatige) transvetten.
 
Kan iemand deze vraag beantwoorden:

Bedankt voor het antwoord AJDL maar wat is het verschil tussen natuurlijke transvetzuur en industrieel transvetzuur? De plaats van de dubbele binding, de ketenlengte? Ik kan nergens vinden wat het verschil is, behalve dat de een gevonden wordt in natuurlijke produkten en de andere in de natuur. Maar dat maakt het chemisch en dus fyisisch geen verschil in werking.
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #330
Kan iemand deze vraag beantwoorden:

ABSTRACT

Background: Whereas the negative effect of consuming trans fatty acids found in partially hydrogenated vegetable oils on cardiovas- cular disease (CVD) risk is well established, the effect of trans fatty acids from ruminant sources (rTFAs) on CVD risk factors has not yet been established, particularly among women.

Objective: We investigated the effects of a butter naturally enriched in rTFAs, of which vaccenic acid is the predominant isomer, on plasma lipid concentrations among healthy women.

Design: In a double-blind, randomized, crossover controlled study, 61 healthy women aged 19–70 y were fed 2 isoenergetic diets lasting 4 wk each. The 2 diets were defined as moderately high in rTFAs (3.7 g/d, 1.5% of daily energy) and control (0.9 g/d, 0.3% of daily energy).

Results: No significant effect of the rTFA diet was found on total plasma cholesterol, LDL cholesterol, apolipoprotein B, apolipopro- tein A-I, and triglyceride concentrations compared with the control diet. There was a small yet statistically significant reduction in plasma HDL-cholesterol concentrations with the rTFA diet (22.8%; P = 0.004), which was significant (P for the BMI · treat- ment interaction = 0.006) among women with a BMI (in kg/m2) !25 (25.2%; P = 0.004; n = 18) but not among women with a BMI ,25 (21.2%; P = 0.13; n = 43).

Conclusions: These results suggest that an increase in dietary rTFAs equivalent to ;1% of daily energy has no significant effect on LDL but may be associated with a reduction in plasma HDL- cholesterol concentrations, particularly in overweight women.

Maw natuurlijk voorkomende transvetten tot 1% van dagelijkse energie hebben geen effect op LDL e.a., maar kunnen wel een rol spelen in het verlagen van HDL cholesterol ('goede cholesterol') vooral bij vrouwen met overgewicht.

Duidelijk een groot verschil in werking dus.

Bron: http://www.ajcn.org/content/95/2/318.full.pdf
 
Maar wat is het verschil tussen die twee?
 
Maar wat is het verschil tussen die twee?

Transvet uit "ruminant sources" is transvet dat van nature voorkomt in dierlijke producten. Hiervan is geen bewijs gevonden dat het risico op hartziekten erdoor stijgt.

Transvet uit "hydrogeneted vegetable oils" is "kunstmatig" gemaakt transvet. Dit schijnt het risico op hartziekten mogelijk te kunnen verhogen. Dit type transvet zit o.a. in margarines en koekjes.
Vaak staat dan op de verpakking: gedeeltelijk gehard(e) plantaardig(e) vet/olie.
 
Transvet uit "ruminant sources" is transvet dat van nature voorkomt in dierlijke producten. Hiervan is geen bewijs gevonden dat het risico op hartziekten erdoor stijgt.

Transvet uit "hydrogeneted vegetable oils" is "kunstmatig" gemaakt transvet. Dit schijnt het risico op hartziekten mogelijk te kunnen verhogen. Dit type transvet zit o.a. in margarines en koekjes.
Vaak staat dan op de verpakking: gedeeltelijk gehard(e) plantaardig(e) vet/olie.
Hij bedoelt het chemische verschil denk ik dat het verschil verklaart waarom de een schadelijker is dan de andere

Wel terechte vraag, want als een stof chemisch hetzelfde is hoe kan het dan dat het uit dierlijke producten onschadelijk is en uit kunstmatige bronnen wel schadelijk
 
Transvet uit "ruminant sources" is transvet dat van nature voorkomt in dierlijke producten. Hiervan is geen bewijs gevonden dat het risico op hartziekten erdoor stijgt.

Transvet uit "hydrogeneted vegetable oils" is "kunstmatig" gemaakt transvet. Dit schijnt het risico op hartziekten mogelijk te kunnen verhogen.

Zijn er onderzoeksresultaten die dit verhoogde risico op hartziekten overtuigend aantonen? Dus zonder tussenkomst van cholesterol?
 
Transvet uit "ruminant sources" is transvet dat van nature voorkomt in dierlijke producten. Hiervan is geen bewijs gevonden dat het risico op hartziekten erdoor stijgt.

Transvet uit "hydrogeneted vegetable oils" is "kunstmatig" gemaakt transvet. Dit schijnt het risico op hartziekten mogelijk te kunnen verhogen. Dit type transvet zit o.a. in margarines en koekjes.
Vaak staat dan op de verpakking: gedeeltelijk gehard(e) plantaardig(e) vet/olie.

Dat begrijp ik, maar wat is chemisch gezien het verschil? De plaats van de dubbele binding of iets anders. Als er chemisch geen verschil is, is er ook geen verschil in werking.

Deze vraag stel ik al een hele tijd en niemand weet het antwoord omdat er geen verschil is...
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #336
Dat begrijp ik, maar wat is chemisch gezien het verschil? De plaats van de dubbele binding of iets anders. Als er chemisch geen verschil is, is er ook geen verschil in werking.


Thus, although we can rule out several factors as contributory to the protective effects of vaccenic acid in the present study, further work is required to definitively identify the mechanism of antiatherogenic action of this TFA. Many studies have shown that fatty acid moieties with different structures have very different biological actions (39–41). Thus, it is not unprecedented that structurally different TFA may have very distinct physiological roles to play in the body. The small difference in location of the trans double bond between elaidic and vaccenic acid may be critical to its antiatherogenic action in the present study and may affect its incorporation in cell membranes and its role in cellular transport and cell signaling.
http://jn.nutrition.org/content/140/1/18.full

Deze vraag stel ik al een hele tijd en niemand weet het antwoord omdat er geen verschil is...
Ik weet niet waar jij haalt dat er geen verschil is. Als er geen verschil zou zijn dan zou er ook geen verschil in werking zijn, er is dus een verschil.


Vaccenic acid (komt vooral natuurlijk voor): [Afbeelding niet meer beschikbaar]

Elaidic acid (komt vooral chemisch voor): [Afbeelding niet meer beschikbaar]
 
De dubbele binding zit dus 2 plaatsen verschoven.
 
En hij staat in spiegelbeeld :p
 
Een patatje af en toe (1 a 2 keer per maand) kan geen kwaad. Het moet natuurlijk geen gewoonte worden.. :)
 
bevatten geroosterde noten ook transvetzuren?
 
Terug
Naar boven