MuscleMeat

Sticky Kcal voor kcal het ongezondste wat je kan eten: transvet

Zijn er onderzoeksresultaten die dit verhoogde risico op hartziekten overtuigend aantonen? Dus zonder tussenkomst van cholesterol?

Ik heb het uitgezocht.

In de wetenschappelijke literatuur heb ik gezocht naar resultaten uit prospectief (cohort) onderzoek. In totaal heb ik 13 artikelen gevonden.

Transvetten en het risico op hartziekten.
Tot nu toe zijn 6 onderzoeken gepubliceerd over het effect van transvetten op hartziekten (3-8). Het gaat hier over de totale inname van transvetten uit plantaardige oliën en dierlijke vetten. Dit is te zien in tabel 1. In 2 van deze onderzoeken werd een significant verhoogd risico op hartziekten gevonden. Wat wel opvalt, is dat alle RR's (Relatieve Risico's) hoger waren dan 1. Dit betekent dat in alle 6 de studies het risico enigszins werd verhoogd.

transvet-hart-en-vaatziekten.jpg



Is er een verschil in effect tussen plantaardige en dierlijke transvetten?
1) Transvetten uit geharde plantaardige oliën en het risico op hartziekten.
Hier zijn 4 onderzoeken over gepubliceerd (4, 5, 9, 10). Tabel 2 laat zien dat het risico op hartziekten significant werd verhoogd in 2 van deze onderzoeken. Ook hier waren alle RR's weer hoger dan 1.

transvet-plantaardige-olie.jpg



2) Transvetten uit dierlijke producten en het risico op hartziekten.
Dit effect is in 5 onderzoeken gepubliceerd (4, 5, 8-10). Tabel 3 laat zien dat eenmaal een significant beschermend effect werd gevonden (4). De trend (P) was significant, maar het effect zelf (RR) was niet significant verlaagd. verder werd eenmaal een niet-significant verhoogd risico gevonden (10). Dit effect was er alleen voor vrouwen. Verder zijn er geen effecten gevonden..

transvet-zuivel-vlees.jpg



Wat is het effect van transvetten op beroertes?
Dit effect is onderzocht in 4 studies (10-13). In 1 onderzoek werd een significant beschermend effect gevonden door consumptie van plantaardige transvetten, terwijl dierlijke transvetten geen effect hadden (10). In een ander onderzoek werd een significant verhoogd risico op een herseninfarct gevonden door de totale inname van transvetten (11). Zowel dierlijke als plantaardige transvetten verhoogden het risico. In de 2 overige onderzoeken werd geen significant effect gevonden door de totale inname van transvetten (12, 13).

Is er een effect van transvetten op het totale risico op hart- en vaatziekten?
Dit effect is ook in 3 studies onderzocht (10, 14, 15). Er werd geen effect gevonden door consumptie van plantaardige- of dierlijke transvetten (10), of door de totale inname van transvetten (14, 15).

Conclusie: Er is nog niet zoveel bewijs dat transvetten het risico op hartziekten verhogen. Er zijn redelijke aanwijzingen dat transvet uit (gedeeltelijk) geharde plantaardige oliën het risico verhogen, maar deze aanwijzingen zijn niet gevonden voor inname van transvetten uit zuivel en vlees. Het is onzeker wat het effect van transvetten is op het risico op een beroerte. En het is onduidelijk of hoge consumptie van transvetten zich vertaalt in een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (alle typen gecombineerd).

Bron: Transvetten uit geharde plantaardige oliën verhogen misschien het risico op hartziekten. Transvetten uit zuivel en vlees lijken dit niet te doen.
http://voedingengezondheid.com/transvet-hart-en-vaatziekten.html
 
Op mijn potje pindasaus van de AH staat transvet onder het kopje "vetten", bij verzadigd vet, onverzadigd vet, ect. Staat wel 0 gram achter. Zal het dan ook geen sporen van transvet bevatten? Omdat het er toch bij staat.
 
Op mijn potje pindasaus van de AH staat transvet onder het kopje "vetten", bij verzadigd vet, onverzadigd vet, ect. Staat wel 0 gram achter. Zal het dan ook geen sporen van transvet bevatten? Omdat het er toch bij staat.

Nee dat hoeft niet. Er zijn ook producten zonder vet, maar toch staat er bij "Vet: 0 gram". Ook is het natuurlijk goede reclame als je kunt aantonen dat er geen (0 gram) transvet in je product zit.
 
Albert Heijn zet op alle huismerkproducten of er transvet in zit (ook als er niks inzit)

Maar bij de pindakaas staat er op het etiket bijvoorbeeld 0 g transvet terwijl er wel gedeeltelijk geharde vetten inzitten... Dus ik denk dat als er 0,4gr inzit dat wordt afgerond op 0....?
 
Toch wel beetje misleidend want bij suikers staat bijvoorbeeld '7,0 gram' dus dan wel een getal achter de komma...
Ik heb ff een mailtje naar AH gedaan om na te vragen :p
 
Albert Heijn zet op alle huismerkproducten of er transvet in zit (ook als er niks inzit)

Maar bij de pindakaas staat er op het etiket bijvoorbeeld 0 g transvet terwijl er wel gedeeltelijk geharde vetten inzitten... Dus ik denk dat als er 0,4gr inzit dat wordt afgerond op 0....?

Ja alles onder de 0,5 word afgerond naar 0.
Je mag ong 1 a 2 gram per dag hebben dus opzich maakt het niet uit maar het is beter om het helemaal te vermijden.
Verder staat bijv bij veel dingen per 100 gram 0,2 gram maar sommige dingen zoals boter doe je lang geen 100 gram op een boterham laat staan per dag dus maakt het alsnog niet heel veel uit je kan natuurlijk als je het helemaal wil voorkomen naar een zoeken met minder of geen.
(overigens er de gegevens van de boter kloppen niet was enkel als voorbeeld)
 
Mailtje terug van AH :)

De waardes worden dus wel gewoon afgerond op 1 decimaal, en gehard plantaardig vet wil dus niet per se zeggen dat het product ook transvet bevat.



Geachte heer ***,

Hartelijk dank voor uw bericht van 21-3-2012.

Naar aanleiding van uw vraag kunnen wij u als volgt informeren:
Geharde plantaardige oliën en vetten zijn een grote waarschijnlijkheid voor de aanwezigheid van transvetten, maar dit is geen garantie. Het is ook mogelijk vetten te harden, zonder dat daar transvetten bij ontstaan.
In deze pot pindakaas zit, zoals de voedingswaarde aangeeft 0 gram transvet. De afronding die hiervoor geldt is gelijk aan alle andere voedingswaarden (behalve natrium), onder de 1 altijd op 1 decimaal nauwkeurig.

De laatste jaren wordt bij het steviger maken van plantaardige oliën een andere techniek toegepast. Deze techniek heet 'fractioneren'. Bij het fractioneren van plantaardige oliën worden geen transvetzuren gevormd. Bij Albert Heijn Eigen Merk producten streven wij ernaar om ongezonde geharde plantaardige oliën te vervangen door de gezondere gefractioneerde plantaardige oliën.

Met vriendelijke groet,

Wendy Denie
Albert Heijn Klantenservice
 
Netjes antwoord van de AH!
 
Wat moet ik doen?

Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op het forum en alles wat erbij hoort. ik ben hier juist naartoe gekomen omdat ik het wel tijd vond worden om spieren te kweken.

wat nou precies mijn probleem is, is dat ik altijd ongezond eet. ik eet altijd chips friet en al dat soort dingen. hier zit dus veel transvet in. ik heb dit al jaren gedaan. hoe kan ik dan nu het beste beginnen? is er iets wat hiertegen het beste helpt?
 
Gewoon helemaal niet meer die troep eten.
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #353
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op het forum en alles wat erbij hoort. ik ben hier juist naartoe gekomen omdat ik het wel tijd vond worden om spieren te kweken.

wat nou precies mijn probleem is, is dat ik altijd ongezond eet. ik eet altijd chips friet en al dat soort dingen. hier zit dus veel transvet in. ik heb dit al jaren gedaan. hoe kan ik dan nu het beste beginnen? is er iets wat hiertegen het beste helpt?
Als je graag lang en gezond wilt leven dan zou ik nu direct stoppen met al die rommel en gewoon meer gezonde voeding gaan eten. Het is gewoon een kwestie van wennen na een tijd mis je het niet echt meer.

Verder altijd op verpakkingen kijken dan weet je wat je eet.
 
Als eerste bedankt voor de snelle reacties.

ik probeer nu een schema te maken voor mijn voeding. ik ben nu mn basisbehoefte enzo aan het berekenen. ik weet wel al dat ik vooral koolhydraten eiwitten en omega vetten moet eten. maar wat moet ik dan eten?
 
-
 
Laatst bewerkt:
Op de Amerikaanse website van Lay's lees ik dat hun producten 0g trans fat bevatten. Hanteren zij dan ook die andere techniek zoals in de mail van AH om plantaardige vetten te stollen? En zou dit ook gelden voor Belgische/Nederlandse versies van Lay's chips. Op hun verpakking staat er alleszins niets over transvetten...

Site: [Link niet meer beschikbaar]

Reactie van lay's:
Beste, Hartelijk dank voor uw interesse in onze producten.

Aangezien onze producten worden gebakken in zonnebloemolie, bestaat het risico van het ontstaan van transvetzuur tijdens het bakken. Door het beheersen van de temperatuur en de hoeveelheid vrije vetzuren kan dit proces worden beperkt. De keuze voor high-oleic zonnebloemolie verlaagt dit risico nog meer. Daarnaast wordt de olie niet hergebruikt maar alleen voortdurend ververst en aangevuld, zodat transvetzuur zich niet kan ophopen. Onze producten bevatten daarom nagenoeg geen transvetzuur (,0,5 g/100 g).

Sinds in de jaren '90 de transvetzuren in het nieuws kwamen is door de voedingsmiddelenindustrie veel werk verzet om deze zoveel mogelijk uit de voeding te verwijderen of zo laag mogelijk te krijgen.De hoeveelheid in de voeding is in Westerse landen momenteel bijzonder laag door het gebruik van moderne productiemethodes voor margarines (de belangrijkste bron) en het gebruik van niet volledig geharde vetten.Om deze reden wordt in de EU transvet niet gedeclareerd. Volgens de nieuwe Europese verordening mag deze zelfs niet op de verpakking staan, ook niet vrijwillig, omdat dan alleen de positieve producten dit zouden dragen. Een impactstudie moet uitwijzen of het in de toekomst mogelijk anders zal moeten.Omdat in de USA een dergelijke verandering binnen de voedingsmiddelenindustrie niet heeft plaatsgevonden, is er in de USA vaak wel behoefte aan deze info. Net zoals cholesterolgehaltes wordt dit in de USA wel op de verpakking gezet, vooral als de situatie gunstig is voor het product. Wij hopen u met deze info van dienst te zijn geweest. 
 
thanks voor de info!
sommige waarden zijn dus verwaarloosbaar, denk aan bijv. 0.1g per 100g.
De c1000 boter bevat 1g per 100 gram, is dat te veel? Andere boter kopen dus?
Is 0.5g/100g een goede richtlijn om te bepalen welke producten je beter links kan laten liggen?
 
Terug
Naar boven