isdatzo
Advanced Bodybuilder
- Lid sinds
- 16 apr 2007
- Berichten
- 1.073
- Waardering
- 116
Zijn er onderzoeksresultaten die dit verhoogde risico op hartziekten overtuigend aantonen? Dus zonder tussenkomst van cholesterol?
Ik heb het uitgezocht.
In de wetenschappelijke literatuur heb ik gezocht naar resultaten uit prospectief (cohort) onderzoek. In totaal heb ik 13 artikelen gevonden.
Transvetten en het risico op hartziekten.
Tot nu toe zijn 6 onderzoeken gepubliceerd over het effect van transvetten op hartziekten (3-8). Het gaat hier over de totale inname van transvetten uit plantaardige oliën en dierlijke vetten. Dit is te zien in tabel 1. In 2 van deze onderzoeken werd een significant verhoogd risico op hartziekten gevonden. Wat wel opvalt, is dat alle RR's (Relatieve Risico's) hoger waren dan 1. Dit betekent dat in alle 6 de studies het risico enigszins werd verhoogd.
Is er een verschil in effect tussen plantaardige en dierlijke transvetten?
1) Transvetten uit geharde plantaardige oliën en het risico op hartziekten.
Hier zijn 4 onderzoeken over gepubliceerd (4, 5, 9, 10). Tabel 2 laat zien dat het risico op hartziekten significant werd verhoogd in 2 van deze onderzoeken. Ook hier waren alle RR's weer hoger dan 1.
2) Transvetten uit dierlijke producten en het risico op hartziekten.
Dit effect is in 5 onderzoeken gepubliceerd (4, 5, 8-10). Tabel 3 laat zien dat eenmaal een significant beschermend effect werd gevonden (4). De trend (P) was significant, maar het effect zelf (RR) was niet significant verlaagd. verder werd eenmaal een niet-significant verhoogd risico gevonden (10). Dit effect was er alleen voor vrouwen. Verder zijn er geen effecten gevonden..
Wat is het effect van transvetten op beroertes?
Dit effect is onderzocht in 4 studies (10-13). In 1 onderzoek werd een significant beschermend effect gevonden door consumptie van plantaardige transvetten, terwijl dierlijke transvetten geen effect hadden (10). In een ander onderzoek werd een significant verhoogd risico op een herseninfarct gevonden door de totale inname van transvetten (11). Zowel dierlijke als plantaardige transvetten verhoogden het risico. In de 2 overige onderzoeken werd geen significant effect gevonden door de totale inname van transvetten (12, 13).
Is er een effect van transvetten op het totale risico op hart- en vaatziekten?
Dit effect is ook in 3 studies onderzocht (10, 14, 15). Er werd geen effect gevonden door consumptie van plantaardige- of dierlijke transvetten (10), of door de totale inname van transvetten (14, 15).
Conclusie: Er is nog niet zoveel bewijs dat transvetten het risico op hartziekten verhogen. Er zijn redelijke aanwijzingen dat transvet uit (gedeeltelijk) geharde plantaardige oliën het risico verhogen, maar deze aanwijzingen zijn niet gevonden voor inname van transvetten uit zuivel en vlees. Het is onzeker wat het effect van transvetten is op het risico op een beroerte. En het is onduidelijk of hoge consumptie van transvetten zich vertaalt in een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (alle typen gecombineerd).
Bron: Transvetten uit geharde plantaardige oliën verhogen misschien het risico op hartziekten. Transvetten uit zuivel en vlees lijken dit niet te doen.
http://voedingengezondheid.com/transvet-hart-en-vaatziekten.html


