Transvetzuren ontstaan bij hydrogenering van plantaardige vloeibare olie (zonnebloemolie, sojaolie etc) naar vaste vetten, deze vetten blijven langer houdbaar en worden oa gebruikt voor het bakken van fastfood, chips, bakkerijprodukten, patat etc. Terwijl men in Nederland bang is gemaakt voor verzadigde dierlijke vetten vergeet men de echte gevaarlijke vetten in de industriefood en fastfood produkten.
De risico's van transvetzuren:
Verhoogde kans op aderverkalking
Negatieve effecten op groei van de foetus
Verhoogde kans op diabetes
Tien keer grotere kans op hart en vaatziektes !!!
Verhoogde kans op allergie bij kinderen
Het Deense onderzoek noemt ook de verschillen qua risico op hart- en vaatziektes bij verzadigd vet en transvetzuren:
Dagelijkse inname van 5 gram verzadigd vet > 2% extra risico
Dagelijkse inname van 5 gram transvetzuren > 25% extra risico
De Amerikaanse FDA noemt 2 gram per dag als redelijk veilig.
Een klein zakje franse frietjes bevat al 3.5 gram, een zakje magnetron popcorn maar liefst 10 gram.....
In 1996 stond Nederland samen met Ijsland bovenaan de Europese lijst qua inname per persoon van transvetzuren (4.3 gram per dag). Laagste land was Griekenland met gemiddeld 1.4 gram per persoon per dag.
Nieuwslicht
Topkok Pierre Wind in de shoarmazaak. Dodelijk vette patat en 'magere' rookworst blijken nog vetter dan een gehaktbal of hamburger! De Consumentenbond publiceerde binnen een week twee onderzoeken over foute vetten. Slechte vetten zorgen voor opeenhopingen van cholesterol in ons bloed waardoor we eerder een hartaanval krijgen. Pierre Wind gaat naar de shoarmazaak van Omar Youssef om verantwoord patat te bakken. Prof. Martijn Katan speurt in de supermarkt naar nog meer foute vetten.
[Link niet meer beschikbaar]
http://www.fonteine.com/transvetzuren.html