MuscleMeat

Wie ben jij dan?

Bezoekers in dit topic

Ronkol

Cool Novice
Lid sinds
30 mrt 2020
Berichten
69
Waardering
52
Lengte
1m71
Massa
73kg
Goede vraag, gelukkig ben ik de laatste jaren steeds beter geworden in het beantwoorden van die vraag :D

Ronkol:
- man
- 48 jaar oud/jong (hangt af van de nachtrust)
- 171
- 73kg (en groeiend)

Waarom krachtsport?

Ik heb een endurance achtergrond waarbij ik ongemerkt mijn lichaam vreselijk in onbalans heb gebracht. Toen door mijn sporten de aorta in mijn lies bekneld raakte was de keus makkelijk: We gaan gewoon een andere sport doen. Omdat mijn vrouw getalenteerde karateka is ging ik een paar keer mee en ben blijven hangen. Al heel snel waren allerlei klachten en pijntjes verleden tijd omdat ik allround aan het bewegen ging.

Toch bleven er een aantal "dossiers"; ik had last van mijn heup en was over de hele linie stijf. Mijn heup probleem was eigenlijk heel treurig verhaal, waardoor ik heel anders tegen de medische professie ben gaan kijken. Mijn huisarts had geen benul van bewegen en was gelukkig wel zo eerlijk dat toe te geven en verwees me door naar een fysio. De beste man was gespecialiseerd in heupen... wat ook wel bleek uit de gemiddelde leeftijd van zijn klanten.

Lang verhaal kort; ik kreeg een compleet verkeerde diagnose waarbij de conclusie was dat ik het moest accepteren en hooguit met rekken wat moest verlichten. Naïef als ik was ging ik zo een paar jaar verder totdat een topsporter die ik tijdens een training tegenkwam zijn wenkbrauwen ophaalde en aangaf dat ik een second opinion moest halen. Die avond ben ik mijn klachten eens gaan googlen en kwam al heel snel tot een heel vervelende conclusie: Ik had waarschijnlijk een zwaar verwaarloosde slijmbeurs ontsteking! Via de topsporter kwam ik contact met een fysio die werkt met topsporters (haar mantra is dat sporters moeten blijven sporten tenzij er echt ledematen afvallen) en die kwam direct tot de conclusie dat (tahdah) ik een zware slijmbeurs ontsteking had (nee, ik had haar niet verteld dat dat mijn vermoeden was).

Ontstekingsremmers erin en een kracht/rek programma. Ik ben nu 2.5 jaar verder en kan nu net zo hoog schoppen als mijn hoofd. De slijmbeurs blijft een aandachtspunt (gebied goed rekken!) en heeft geleid tot een fundamentele conclusie: ik heb een houding probleem waarbij mijn bekken teveel naar voren kantelt. Dit ben ik nu een paar maanden aan het aanpakken met gerichte oefeningen (heup strekker ontspannen, lage buik en rug spieren gericht trainen). Uiteraard ga je vanuit het aanpassen (corrigeren) van de balans dan met domino effect alles aanpakken (schouders en nek teveel naar voren). Ik ben de laatste zes maanden optisch een cm of 4 gegroeid in lengte en ik ben er nog lang niet :o

Zijn er nog andere redenen dat je krachtsport doet?

Jawel:

1. Ik wil lekker ouder worden zonder al teveel pijn, krachtsport is een bewezen middel.
2. Krachtsport maakt me blij. Als ik down ben en ik ga een uurtje pijn lijden ben ik daarna weer happy.
3. Een vreemde: Ik vind het gezellig. Mijn vrouw is een echte beuker, zowel bij karate als bij krachtsport. Ik win het met de armen/borst, zij maakt me in met rug (ze is ex wedstrijdzwemmer) en vreemd genoeg ook met squats/lunges (vermoedelijk techniek en balans vanwege mijn scheve bekken).
4. We worden erg blij van onze nieuwe fysiek. 😍

Waarom ben je hier?

We trainen in een heel goede gym, maar qua tijd is het heel lastig (twee kinderen en drukke baan helpen niet). Toen de Corona crisis een feit werd werd het dan ook tijd om thuis een gym neer te zetten. Nou heb ik de ballen verstand van deze hardware, dus na een weekje zelf te hebben rondgekeken verzon ik verkeerde opties. Maar gelukkig was er toch niks te krijgen en begon ik steeds meer in de gaten te krijgen dat ik me beter moest inlezen... en toen kwam ik hier. En ja, in no time kwam ik tot betere (goedkopere!) keuzes.

Conclusie:


Ik ben een aanwaaiend figuur die geen grote ambities heeft qua body sculpting of powerlifting. Het is bij mij vooral Pre-hab en Re-hab en dat ik daarvoor meer massa en kracht nodig heb is grotendeels bijzaak (het visuele aspect is er uiteraard ook). Ik volg een aantal schema's voor allround kracht (liever gezegd, mijn vrouw maakt de schema's en ik zeg "Ja hoor, ik volg jou wel..."), maar de bulk is gericht op het corrigeren van onbalans in mijn spieropbouw en ik zal daar nog wel even zoet mee zijn.

Voordeel is wel dat nu de Corona crisis er is ik meer tijd heb om te trainen en ik verrassende progressie zie (zowel in houding, als massa/kracht). Paar weken inzoomen op facepulls, hiptrusts en andere ongein werkt dus echt (ja, ik had moeten weten dat het zou helpen, maar het zien is pas echt geloven).
 
8B0DA6C4-0641-476A-825A-73446759478B.jpeg
 
Krachtsport laat je opnieuw kennis maken met oude blessures, maar help ook tegen de ontstane onbalans. Succes!
 
Back
Naar boven